SDGP selecteert veelbelovende nieuwe projecten
De regeling SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP) heeft 5 nieuwe projecten geselecteerd. Al deze projecten zijn gericht op duurzamere waardeketens en klimaatbestendige systemen voor de productie van voedsel. Ze dragen bovendien bij aan beter werk en hogere inkomens voor jongvolwassenen en vrouwen.
De projecten worden uitgevoerd in Bangladesh, Ghana, Indonesië, Ivoorkust en Kenia. Ze bevinden zich nu in de beginfase van hun ontwikkeling. SDGP zal de komende tijd meer van dit soort projecten selecteren. De regeling draagt hiermee bij aan haar 3 doelen voor duurzame ontwikkeling en de volgende subdoelen:
- gendergelijkheid (SDG 5)
- verantwoorde consumptie en productie (SDG 12)
- klimaatactie (SDG 13)
5 nieuwe SDGP-projecten
Extra waarde creëren voor kleine cacaoboeren in Indonesië
Dit 5-jarige project helpt de cacoasector te hervormen, door inkomen en welzijn van kleine boeren en hun gezinnen in Indonesië te verbeteren. Het project voegt waarde toe door:
- de productie van gefermenteerde cacaobonen van hoge kwaliteit te ondersteunen;
- de boeren betere toegang te bieden tot de financiële markt;
- te zorgen voor een heldere, duurzame en efficiënte waardeketen voor gefermenteerde cacaobonen.
De projectpartners zijn:
- regionaal bestuur van Jembrana, Bali;
- Rikolto;
- Stichting Rainforest Alliance;
- Valrhona;
- Yayasan Kalimajari.
Kust- en landbouwprojecten tegen verzilting in Bangladesh
De komende 4 jaar gaat het project COASTS boeren in het zuiden van Bangladesh helpen hun inkomen te verhogen en voedselproductiesystemen te verbeteren. Het doel is om met betere cultiveringsmethoden de productiviteit van verzilte landbouwgrond te vergroten. Door meer gebruik te maken van zoutverdragende zaden die lokaal zijn geproduceerd, wordt zoutbestendige landbouw bevorderd. De boeren ontvangen ook agrarische training. Zo kunnen ze hun landbouwpraktijken verbeteren en hun inkomen verhogen.
De projectpartners zijn:
- Bangladesh Agriculture University (BAU);
- ICCO;
- Lal Teer;
- Soil Resource Development Institute (SRDI).
Grondbezitproblemen in Ghana aanpakken bij de productie van cacaobonen
Dit 4-jarige project richt zich op het bevorderen van duurzame en klimaatbestendige productie van cocaobonen in Ghana. De productie van cacao leidt daar tot ontbossing, versnippering en achteruitgang van bossen. Het project helpt kleine boeren in de belangrijkste cacaoproductiegebieden over te stappen naar een productie die niet tot ontbossing leidt. Dit vergroot hun aanpassingsvermogen.
De projectpartners zijn:
- Export Trading Group;
- Meridia;
- Tropenbos Ghana;
- het Ghanese ministerie van grond en natuurlijke hulpbronnen.
De ontwikkeling van een waardeketen voor CO2-arme koffieproductie in Kenia
Dit project zorgt voor de ontwikkeling van en investeringen in:
- het verlagen van de CO2-uitstoot van boeren en het verbeteren van de wasinstallaties en droogmolens. Resultaat: een CO2-arme specialiteitskoffie;
- duurzame intensivering. Dit leidt tot voedselzekerheid, weerbaarheid en hogere inkomens voor kleine boeren;
- banen voor vrouwen en jongvolwassenen door het opzetten van plaatselijke productiefaciliteiten voor bio-compost;
- lokale toevoeging van waarde en het creëren van banen voor vrouwen en jongvolwassenen, doordat de bonen ter plekke worden geroosterd en verpakt.
De projectpartners zijn:
- Agriterra;
- FairChain Foundation;
- KALRO - Coffee Research Institute;
- MCCMCU - Meru County Coffee Millers Cooperative Union;
- Moyee Nederland B.V.
Vermindering, hergebruik en recycling voor een efficiënt en duurzaam afvalbeheer in Ivoorkust
Dit project richt zich op het hervormen van de toeleveringsketen voor afvalverwerking in Yamoussoukro. Het doel is om het sorteren, verzamelen en verwerken van organisch afval te verbeteren. Dit afval komt van 2400 huishoudens en wordt verwerkt met behulp van waterhyacinten uit het meer. Dit levert binnen de 3 jaar dat het project loopt een energieneutrale productie op van 2160 ton compost en 1000 ton organische meststof. Ongeveer 6204 kleine boeren binnen de waardeketen voor cacao gebruiken deze compost en organische meststoffen om voedsel te produceren.
De projectpartners zijn:
- de stadsregio Yamoussoukro;
- Export Trading Group;
- Institute National Polytechnique Felix Houpouët- Boigny;
- LONO;
- TechForce Projects B.V.