Frankrijk heeft zijn nationale eiwitstrategie uitgebracht
De nationale strategie voor plantaardige eiwitten is een belangrijk onderdeel van het kort geleden aangekondigde Corona herstelplan (plan de relance).
Doel is om de Franse ‘voedselsoevereiniteit’ te versterken, met o.a. versterking van de onafhankelijkheid van Frankrijk van derde landen voor de levering van plantaardige eiwitten voor menselijke en dierlijke consumptie.
De ambitie is duidelijk
Frankrijk in staat stellen zijn afhankelijkheid van bijvoorbeeld geïmporteerde soja te verminderen en de Franse consument een betere controle te geven over zijn voedsel- en productiemethoden. Frankrijk importeert namelijk bijna een kwart van de plantaardige eiwitten die in diervoeders worden gebruikt, voornamelijk in de vorm van sojameel, uit derde landen. Daarnaast biedt de nationale eiwitstrategie, door de aanpassing van zowel de samenstelling van diervoeding als ook het humane dieet, ook een oplossing voor de klimaatuitdaging.
Dit plan moet bijdragen aan gediversifieerde landbouwsystemen met eiwitrijke, zelfvoorzienende voedergewassen. Het heeft ook de ambitie om van Frankrijk een leider te maken op het gebied van plantaardige eiwitten voor menselijke voeding. Hiervoor zijn investeringen voorzien ter ondersteuning van de herstructurering van sectoren en voor steun aan onderzoek.
De Franse overheid gaat een communicatiecampagne organiseren om de consumptie van eiwitrijke producten (denk aan peulvruchten als bruine, en witte bonen, kapucijners, limabonen, linzen, kikkererwten, enz.) bij het grote publiek te stimuleren.
Een ander voornemen is deze eiwitrijke producten op te nemen in de opleidingsprogramma’s voor koks en managers voor de collectieve restauratie, waardoor deze producten veel vaker in de menu's zullen worden verwerkt.
Kosten en financiering: Voor de periode 2021–2022 is 100 miljoen euro gereserveerd, aangevuld met kredieten voor de bevordering van "duurzame voeding voor de gezondheid”.
Daarnaast wordt een onderzoeksprogramma opgestart om door rassenselectie de weerstand tegen ziekten en plagen te verbeteren en tot een betere oogst te komen waardoor er kan worden voldaan aan de voedingsbehoeften.
De strategie zal in de herfst van 2020 van start gaan, met de aankondiging van de eerste maatregelen en de invoering van een specifieke sturing en monitoring. De strategie zal in 2021 en 2022 vergezeld gaan van verscheidene oproepen tot het indienen van projecten met nationale financiering.
Indicatoren
- % van het bruikbare landbouwareaal voor eiwitrijke plantaardige gewassen
- de ‘eiwitautonomie’ in de productie van diervoeders
- het aantal begeleide startups en MKB’s gespecialiseerd in eiwitrijke plantaardige gewassen en verwerkte producten
- hoeveelheid geproduceerde en geïmporteerde eiwitrijke plantaardige producten voor menselijke consumptie
- toename van de consumptie van eiwitrijke plantaardige producten per hoofd van de bevolking