Veiligheid van groente en fruit in India
Als onderdeel van de PIB HortiTechIndia vond op 28 februari jl. in New Delhi een seminar plaats over voedselveiligheid in groenten en fruit. Ter voorbereiding en ter verkenning van toekomstige samenwerkingsmogelijkheden is een Engelstalige brochure ontwikkeld 'Food Safety in Fruits and Vegetables, perspectives from India and the Netherlands'.
Het seminar werd mede georganiseerd door de Indiase voedselveiligheidsautoriteit (Food Safety and Standards Authority of India, FSSAI) en de NVWA, die een samenwerkingsovereenkomst hebben. Verdere ondersteuning kwam van het landbouwteam van de Nederlandse ambassade en de Indiase tak van de AOAC (internationale organisatie die methoden ontwikkelt voor het meten van voedselveiligheid). De brochure is via onderstaande link te downloaden.
Onderwerpen tijdens het seminar
India is ’s werelds tweede producent van groenten, Nederland de tweede exporteur hiervan. FSSAI gaf in de sessie aan veel kansen te zien voor Nederlandse expertise om het produceren en verwerken van groente en fruit te verbeteren, en naoogstverliezen en voedselvervalsing te verminderen. Experts beschreven ziekteverwekkers en chemische verontreinigingen in groenten en fruit als risico voor de volksgezondheid. Het Indiase beleid werd toegelicht, zoals de pesticidewetgeving die binnenkort herzien zal worden, en FSSAI’s ‘Eat Right’-campagne die verschillende stakeholders samenbrengt om de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van voedsel te vergroten. Thema’s waaraan FSSAI onder dit programma werkt zijn onder meer kunstmatige rijping, kunstmatige was en de hygiëne-beoordeling van mandi's (rurale markten).
Verbetering van traceerbaarheid
De kleinschalige productie en de vele kleine productievolumes belemmeren volgens de retail in India de traceerbaarheid. Een lichtend voorbeeld is echter het GrapeNet ISO-geaccrediteerde pre-shipment inspectieprogramma, dat nu ook wordt ontwikkeld voor granaatappel, pinda’s en okra. Hoewel de binnenlandse situatie voor India anders is, wezen sprekers op een binnenlands certificeringsprogramma voor druiven zonder residu, die sinds 2018 tegen een premie op de Indiase markt worden verkocht. Gecombineerd met verbeterd consumentenbewustzijn kan zo’n aanpak de vereiste stimulans geven in de waardeketen van groenten en fruit om de voedselveiligheid en traceerbaarheidsmaatregelen te verbeteren.
Informatie en contact
- De Nederlandse ambassade en FSSAI blijven samenwerken aan dit onderwerp. Neem voor meer informatie contact op met het landbouwteam via NDE-LNV@minbuza.nl.
- AOAC India: https://aoac-india.org/schedule-7th-annual-conference-2020/
- FSSAI: www.fssai.gov.in