De Heus start visvoerproductie in Myanmar
Met de bouw van een eigen visvoerfabriek in Myanmar speelt diervoerconcern De Heus in op de snelgroeiende viskweeksector in het land. In Vietnam heeft De Heus al enkele visvoerfabrieken.
De nieuwe fabriek staat in Myaung Dagar - vlakbij Yangon, de grootste stad van Myanmar - en gaat jaarlijks 200.000 ton visvoer produceren. Het voer wordt afgezet aan kwekers die vis produceren in vijvers op het vasteland. Zij kweken vooral pangasius, een vis uit de familie van de meervallen. Mogelijk gaat de nieuwe fabriek op termijn ook voer exporteren naar landen in de regio.
Lees verder onder foto
Onderzoekscentrum in Vietnam
De Heus is sinds 2009 actief in Zuidoost-Azië. De eerste diervoerfabriek bouwde de onderneming in Vietnam. Inmiddels zijn daar acht vestigingen, waarvan drie gespecialiseerd in visvoer. In dit land heeft De Heus in 2017 een onderzoekscentrum op het gebied van visvoeding geopend.
Derde fabriek in Myanmar
Het bedrijf produceert ook diervoer in Cambodja en Indonesië. Afgelopen drie jaar heeft De Heus twee fabrieken in Myanmar geopend voor de productie van varkens- en pluimveevoer. De derde fabriek is recent geopend en ligt in een regio waar visteelt een van de belangrijkste economische sectoren is. De technologie in de fabriek is geleverd door vooral Nederlandse bedrijven.
Snelle bevolkingsgroei
Group director Marketing & Communications Joost Belt verwacht dat de visproductie komende jaren sterk zal groeien. “In Myanmar en in de omringende landen groeit de bevolking snel. Bovendien is sprake van een stijgend inkomen. Daardoor zal de vraag naar dierlijke eiwitten komende jaren enorm toenemen. Vis is in vergelijking met vlees in deze landen relatief goedkoop, omdat vis relatief weinig voedingsstoffen nodig heeft om te groeien.”
Begeleiding van viskwekers
De Heus ziet het als zijn opdracht om de viskwekerijen in Myanmar te professionaliseren, zodat op lange termijn aan de vraag kan worden voldaan, zegt Belt. “Dat doen we niet alleen door een hoge kwaliteit visvoer te produceren, maar ook door de kwekers te begeleiden bij de ontwikkeling van hun bedrijven.”
Gezondheid vissen
Kennisoverdracht staat volgens Belt hoog in het vaandel van De Heus. “Een gunstige voerderconversie is randvoorwaarde bij de productie van visvoer. Maar ook gezondheid speelt een belangrijke rol. Dan gaat het om de kwaliteit van het water en bijvoorbeeld om het terugdringen van het gebruik van antibiotica. In de begeleiding van de viskwekers besteden we daar veel aandacht aan.”
Egypte en Ghana
Ook elders in de wereld is De Heus actief in de viskweeksector. Zo heeft het concern in 2018 een visvoerfabriek in Egypte geopend. Op dit moment wordt er een gebouwd in Ghana. Bij de start van de bouwwerkzaamheden in Ghana was landbouwminister Carola Schouten aanwezig.
Programma professionalisering visteelt
Recent is in Myanmar de uitvoering gestart van een nieuw vijfjarig programma, namelijk het SDGP-project "Powering Aquaculture Progress in Myanmar" . Het programma is gericht op ondersteuning en verdere professionalisering van de visteelt in Myanmar. De Heus is trekker van het programma. Het landbouwteam op de Nederlandse ambassade in Yangon heeft een belangrijke adviserende rol gespeeld bij de totstandkoming van het voorstel.