Briefing medewerkers landbouwteams in Nederland

Iedere twee jaar komen de verschillende medewerkers van het landbouwattachénetwerk naar Nederland om bijgepraat te worden door het ministerie van LNV en RVO.nl over de laatste ontwikkelingen. Dit keer was het de beurt aan de in totaal 32 beleids- en managementondersteuners, werkzaam op Nederlandse ambassades en/of consulaten. Ze waren van 28 oktober tot 1 november 2019 in Nederland. Naast de gebruikelijke beleidssessies reisde de groep richting oosten en westen van het land om verschillende interessante bedrijven en kennisinstellingen te bezoeken en met elkaar in gesprek te gaan.

groepsfoto

Beleidsontwikkelingen

Eigenlijk begon de week voor sommige deelnemers al in het weekend met het hartelijk weerzien van verschillende collega’s van ambassades van over de hele wereld. Op maandag 28 oktober begon de dag met een fotosessie van de groep op het ministerie van LNV en werden zij welkom geheten, eerst door Marjolijn Sonnema (DG Agro) en vervolgens door Guido Landheer (Plv. DG Agro) en Gabrielle Nuijtens (RVO). De hele dag stond in het teken van een update van verschillende beleidsonderwerpen door experts van het ministerie van LNV en BZ. Na afloop was er een druk bezochte netwerkreceptie, waar diverse bedrijven, kennisinstellingen en sector organisaties vertegenwoordigd waren. Tot groot genoegen van alle deelnemers had Minister Schouten, ondanks haar drukke programma en de hectiek rondom de stikstofcrisis, toch de tijd gevonden om een korte speech te geven. Zij benadrukte het belang dat zij hecht aan de inzet van de LAN-medewerkers in den vreemde om de Nederlandse aanpak voor circulaire landbouw èn de export van de Nederlandse agro-food business te promoten. Quote van de Minister Schouten:

Circular agriculture is feasable but not easy. We have to treat earth with respect. Only then it will give us food.”

Instructies over working tools en instrumenten

Tijdens deze zogenaamde “terugkomweek” passeerden verschillende procedures en richtlijnen van het ministerie alsook de instrumenten van de RVO voor exportbevordering, de revue. Er werden instructies, updates en best practices gedeeld over het werk dat LAN over de hele wereld verricht achter de schermen. Hierover wordt regelmatig gecommuniceerd, niet alleen via deze website en de wekelijkse Highlights, maar ook via de twitteraccounts van de landbouwteams in diverse landen.

Bezoeken aan bedrijven, kennisinstelling en vakbeurs

Gedurende de week vonden diverse bezoeken plaats om “beeld en geluid” te geven bij het rijke scala aan producten, kennis en diensten dat Nederland te bieden heeft. Bij ieder bezoek werden er geweldige presentaties en rondleidingen gegeven en er was uitgebreide gelegenheid tot uitwisseling over internationale samenwerking en de kansen voor de Nederlandse agrosector. Een korte impressie van de bezoeken.

Aeres in Dronten

Aeres University of Applied Sciences heeft lokaties in Almere, Dronten en Wageningen. De instelling voor beroeps- en hoger onderwijs gaf een uitgebreid inzicht in de projecten en trainingen die zij zelf wereldwijd verzorgt, maar ook in samenwerking met diverse partijen in het Borderless Network. In 3 break-out sessies met rondleidingen, werd dieper ingegaan op plantaardige en dierlijke productie en op agrotechniek. Ook was er gelegenheid tot uitwisseling met docenten en studenten. Er werd een lunch aangeboden, inclusief producten die door de studenten zijn gemaakt. Voor een impressie van het bezoek, zie video.

Vakbeurs Rundvee & Mechanisatiedagen

Bij dit regionale netwerkevent voor brancheprofessionals uit de rund- en melkveehouderij, akkerbouw- en loonwerkbranche, in Hardenberg, gaf de beursorganisatie een interessante presentatie over de diverse facetten van het eventmanagement in het algemeen en deze vakbeurs in het bijzonder. Tijdens het bezoek aan de beurs en gesprekken met de exposanten was een gevarieerd aanbod en export initiatieven wereldwijd te zien. De laatste ontwikkelingen op het gebied van klimaattechiek, stalinrichting, stallenbouw en voeding waren er te ontdekken. Ook onderwerpen als precisiebemesting en innovaties kwamen aan de orde op deze beurs.

Protifarm

Het bedrijf Protifarm in Ermelo, gaf niet alleen een spreekwoordelijk kijkje in de keuken van de produktie van ingrediënten uit insecten, maar liet ook letterlijk proeven hoe de Buffalo Beetle, alias Alphitobius diaperinus, kan smaken. Een bijzondere ervaring om een Buffalo Burger te eten! De productie uit deze vertical farm van oa. buffalo worms en crickets, wordt verwerkt voor voedingsmiddelen (gezondheidsrepen, pasta’s, vleesproducten, eiwitshakes), maar ook voor de cosmetische industrie (olie) en farmaceutische industrie (eiwitten en olie).

Protifarm

World Horti Center

In het indrukwekkende innovatiecentrum van de internationale glastuinbouwsector in Westland, World Horti Center in Naaldwijk, vindt unieke samenwerking plaats tussen bedrijven, brancheorganisaties, onderwijs en overheden. LAN medewerkers hebben met diverse ondernemers uit de sector gesproken. Tijdens de rondleiding was het niet moeilijk in te beelden waarom bedrijven van over de hele wereld juist hier naar toe komen om innovatieve kas- en tuinbouwproducten te laten testen en nieuwe ideeën op te doen.

Cultuur verbindt

Een bezoek aan Werelderfgoed Schokland gaf de gelegenheid aan dit internationale gezelschap om een goede impressie te krijgen van de strijd van Nederland met en tegen het water. Het intensief samen optrekken gedurende deze week in Nederland, inclusief teambuilding, bracht de medewerkers van de landbouwteams nader tot elkaar.

Zij staan, samen met hun regionale netwerken, klaar om Nederlandse bedrijven en ondernemers in de agrarische sector te ondersteunen bij hun internationale ambities.

Schokland

Auteurs: Marieke Riesmeijer (Parijs) en Ilse van den Akker (Brussel)