Spanje: irrigatielandbouw beslaat 3,7 mln. ha.

Spanje is een van de Europese landen die momenteel het meest te lijden heeft onder de negatieve gevolgen van de klimaatverandering met als gevolg dat er minder water beschikbaar is. Daarbij komt dat irrigatie, die een enorme druk uitoefent op de watervoorraden in een groot deel van het land, een basiselement is voor het Spaanse agrofoodsysteem en tevens een pijler van plattelandsontwikkeling.

SP irrigation techniques by zones
Beeld: ©Ambassade / INE

De Spaanse landbouw onttrekt 71% van de totale hoeveelheid water. Het grootste deel van het irrigatiewater dat wordt aangevoerd is oppervlaktewater, afkomstig uit reservoirs van grote Iberische rivieren en uit het stroomgebied van rivieren. Van dit water betreft het voor 23% grondwater en bijna 2% water uit ontzilting of hergebruikt water uit afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Belang van irrigatielandbouw in Spanje:

  • De geïrrigeerde landbouw in Spanje beslaat 3,7 mln. ha.
  • De Spaanse geïrrigeerde landbouw is goed voor 67% van de totale plantaardige productie en wordt geteeld op slechts 14% van de totale oppervlakte cultuurgrond
  • Irrigatie landbouw draagt voor 2,4% bij aan het nationale BBP en biedt werk aan 4% van de beroepsbevolking
  • Eén hectare geïrrigeerd land produceert zes keer meer dan één hectare droge teelt
  • Het inkomen als gevolg van irrigatieteelt is vier keer hoger dan dat van droge teelt
  • Sociaal gezien is het een strategische factor, aangezien het een beperking van de ontvolking van het platteland impliceert, een van de grote uitdagingen waar Spanje al tientallen jaren mee te maken heeft

De regio’s 1) Andalusië, 2) Aragón, 3) Castilla y León, 4) Castilla-La Mancha en 5) Extremadura verbruiken meer dan 65% van het water dat bestemd is voor irrigatie voor landbouwdoeleinden in Spanje.

Water Volume bestemd voor irrigatie in Spanje
Beeld: ©Ambassade / Ambassade
Bron: INE 2018

Als gevolg van klimaatverandering en de voortdurende toename van de geïrrigeerde landbouw blijft de vraag naar water in Spanje toenemen, wat alleen kan worden gecompenseerd door een efficiënter gebruik van water en een duurzamer beheer van het beschikbare water. Daarnaast dragen gerecycled en ontzilt water in toenemende mate bij aan de aanvulling van de traditionele watervoorraden.

De inspanningen die de landbouwers zich getroosten voor de betaling van de waterrekening zijn afhankelijk van de toegevoegde waarde van hun gewassen. Alleen agrariërs die producten met een hoge toegevoegde waarde genereren, zullen bereid zijn hogere prijzen te betalen voor irrigatiewater.

Bent u werkzaam in de watersector en wilt u meer weten over uw kansen in de Spaanse markt? Kom dan op 10 oktober naar het kansenseminar bij Het Nieuwe Kantoor (HNK), Vasteland 80 in Rotterdam. Ook de landbouwraad Nina Berendsen is hierbij aanwezig. Aanmelden uiterlijk voor 30 september: https://www.rvo.nl/aanmeldformulier-kansenseminar-zakendoen-spaanse-watersector-10-oktober-2019-wssl