Aardappelgenoom bijna compleet ontcijferd

Onderzoekers van de WUR en het bedrijf Solynta hebben de meest complete genoomsequentie van de aardappel ooit gepubliceerd. In de toekomst kan dit aardappelrassen opleveren die beter bestand zijn tegen droogte, verzilting of plaaginsecten.

Beeld: ©WUR

Zowel de sequentie als het plantmateriaal wordt ter beschikking gesteld voor onderzoek. Volgens de WUR is dat uniek.

Grote impact

De aardappel is een van de meest gegeten gewassen ter wereld. Verbeteringen aan de eigenschappen heeft daarom grote impact. Echter, het aflezen van de genoomstructuur is lastig omdat de reguliere aardappel uit vier genomen bestaat. Hierdoor is het ingewikkeld om de positie van de genen te bepalen.

Diploïde plant

Voor dit onderzoek is een diploïde aardappelplant met slechts één genoom gebruikt, een zogeheten homozygoot, waardoor het aflezen en het aan elkaar leggen van de DNA-basenvolgorde gemakkelijker is. Deze plant, Solyntus, komt uit het veredelingsprogramma van Solynta.

Richard Visser
Beeld: ©WUR
Richard Visser

Sneller veredelen

Richard Visser, hoogleraar Plantenverdeling aan de WUR, is enthousiast over de nieuwe sequentie: “De vorige beschikbare genoomsequentie bestond uit 125.000 kleine stukjes. Het genoom dat we nu presenteren bestaat uit 185 grote stukken. Dat is een zeer grote verbetering. Ik verwacht dat ons werk leidt tot een snellere veredeling van de aardappel.”

In verschillende projecten binnen de WUR wordt zowel de plant als de sequentie gebruikt. Hierdoor is het mogelijk om experimentele resultaten te koppelen aan de genetische code. Met de gepresenteerde nauwkeurige genoomsequentie kan een snellere en gerichtere veredeling plaatsvinden. Dat komt omdat gemakkelijker op het DNA kan worden bekeken welke kruisingen met andere rassen interessant zijn en waar de uitwisselingen van genetisch materiaal tussen ‘vader’ en ‘moeder’ idealiter moet plaatshebben. Daardoor is al vroeg in het groeistadium bekend of de aardappel de gewenste eigenschappen heeft.

Toegang tot de genoomsequentie
www.solynta.com
www.wur.nl