Prijswinnaars bekend van AI-challenge tomatenteelt

Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) cherrytomaten telen. En dat met zo min mogelijk input aan water, voeding en energie. Vijf teams uit verschillende landen gaan hiermee vanaf december aan de slag. Zij doen mee aan de tweede editie van de zogeheten Autonomous Greenhouse Challenge.

De challenge wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door Wageningen University & Research en het Chinese technologiebedrijf Tencent. De vijf teams zijn de winnaar van een 24-uurs hackathon op 13 september. Er deden 21 internationale teams aan mee.

Creatieve algorimes

Van veel teams waren tijdens de 24-uurs hackathon een groot aantal teamleden fysiek aanwezig op de WUR-locatie in Bleiswijk. De overige teamleden waren online met Bleiswijk verbonden via Skype, telefoon en e-mail. Er werden creatieve algoritmes bedacht om in een digitale omgeving virtueel tomaten te telen.

Pitch voor jury

Tijdens de pitch voor een internationale jury moesten de teams hun aanpak presenteren voor de automatische besturing van een kas qua klimaat, voeding en teelt. De teams kregen daarbij punten voor de teamsamenstelling (multidisciplinair, internationaal, diversiteit deelnemende bedrijven en kennisinstellingen) en voor de AI-aanpak (nieuw, functioneel, robuust).

Echte kas besturen

Vanaf december gaan de vijf teams dan een echte kas besturen met hun algoritmes. Smaakvolle cherrytomaten moeten dan in zes maanden op afstand worden geteeld. De challenge wordt ondersteund door Axia Seeds, Grodan, Heliospectra, KPN, LetsGrow.com en Tencent.

Meer informatie: José Frederiks, WUR Glastuinbouw, +31 (317) 483878