SITEVI 2019, vakbeurs voor wijnbouw- en olijfteeltsector & voedingstuinbouw, Montpellier

Op 26-28 november a.s. vindt de 29ste editie van vakbeurs SITEVI plaats in Montpellier. Dit is een internationale beurs voor toeleverend materiaal, incl. verpakkingen en technologieën voor de wijnbouw, olijfbomenteelt en voedingstuinbouw, incl. fruitbomenteelt. Maar het is ook een beurs voor meststoffen, alternatieve gewasbeschermingsmiddelen, irrigatie, handling en hernieuwbare energie…

De beurs is vrij ‘Mediterraan’ georiënteerd – er komen vele bezoekers uit het Mediterrane gebied, maar kan ook voor Nederlandse bedrijven, actief in deze sector (en eventueel genoemd gebied) interessant zijn. Deze beurs wordt om de 2 jaar gehouden en vindt altijd in Montpellier plaats.

Editie 2017 telde 1100 exposanten, afkomstig uit 25 landen. Dit betekende een toename van het aantal exposanten met 19%. Ook het bezoekersaantal (57.000), afkomstig uit 65 landen, was toegenomen. SITEVI 2017 werd bezocht door ruim 150 vakjournalisten. Ook kent SITEVI ‘innovation awards’ voor het bedrijfsleven – innovatie staat ook op deze beurs centraal – er is ook een Start Up Village- en verder een conferentieprogramma, workshops en masterclasses voor wijn en olijfolie, alsook een ‘Tasting Avenue’, gewijd aan ‘self-service wijnproeverijen’.

Tot slot: een job dating evenement en bedrijfsbezoeken die beursbezoekers worden aangeboden.

Dergelijke vakbeurzen zijn en blijven een prima manier om in contact te komen met FR ex- en importeurs / distributeurs / agenten of vertegenwoordigers.

Promosalons Nederland:

In Nederland wordt SITEVI vertegenwoordigd door Promosalons Nederland: klik hier  – info@promosalons.nl

Lees hun perscommuniqué: klik hier. Voor informatie over deelname als exposant of als bezoeker: neem dus contact op met Promosalons!

*Verder:

  • Interesse om te weten wie de 700 grootste tuinbouwspelers zijn (productie, verwerking, handel)? Vraag dit overzicht op bij het Landbouwbureau Parijs (PAR-LNV@minbuza.nl)
  • Interesse in FR tuinbouwvakbladen? Zie overzicht: klik hier

*Enkele facts & figures:

Groententeelt:

Frankrijk is, na ITA, SPA en POL, de grootste producent van verse groenten in de EU. In 2017 was de jaarproductie 5,5 mln. ton (excl. Aardbeien, witlof, aardappelen die onder een andere rubriek vallen). Dit betekende een productietoename van 2% tov de periode 2012-2016. De voornaamste groentegewassen zijn (in afnemende orde): tomaat, bloemkool, wortel, ui en sla. De grootste productiegebieden zijn: Noord-FR, West-FR, Zuid-West FR en in mindere mate Zuid- en Zuid-Oost FR.

Frankrijk heeft een bijna structureel negatief te noemen handelssaldo vwb groenten: 1,1 mln. euro in 2017 voor een volume van 2,2 mln. ton. De EU blijft voor Frankrijk – met 84% - de voornaamste afzetmarkt. De voornaamste handelspartners zijn Duitsland, België, Italië en het VK.

Fruitteelt:

Het vruchtboomareaal is in de periode 2010 – 2017 met 5% afgenomen. Van het totaal areaal wordt 25% ingenomen door de appelteelt. Vervolgens, in afnemende orde: walnoot, pruim, abrikoos, perzik/netarines, kers, peer en overig.

De voornaamste areaalafnames hebben betrekking op de perzik en pruim. 50% van het FR fruitboomteelt is gevestigd in de regio Rhône-Méditerranée, 25% in Zuid-West FR en 7% in het Loire-gebied. De gemiddelde areaalgrootte/bedrijf is 8 ha.

In 2017 produceerde Frankrijk 2,5 mln. ton fruit, maar de verschillen tussen de fruitsoorten zijn uiteraard groot: 1,5 mln. ton voor appel, 159.000 ton voor peer. Verder produceert FR nog banaan en ananas in zijn overzeese gebiedsdelen. In de EU neemt FR als fruitproductieland, na SPA, ITA, GRIE, en POL, de 5e plaats in. Ook hier heeft FR een negatief handelssaldo, uitgedrukt in volume: - 2,3 mln. ton, vooral toe te schrijven aan de toenemende import van tropisch fruit en citrusvruchten. De grootste FR leveranciers zijn SPA, ITA en de Ivoorkust. Nederland komt op de 7e plaats.

Voor meer info: kijk op de websites van FranceAgriMer en AGRESTE.

*Relevante, informatieve websites:

  • SITEVI: klik hier  - Twitter: @sitevi
  • FRANCEAGRIMER (uitvoeringsinstantie van het FR ministerie van Landbouw): rubriek ‘studies en rapporten’ – veel statistieken!: klik hier
  • AGRESTE (statistiekendienst van FR Landbouwministerie) - rubriek plantaardige producties: klik hier