Akkoord tussen EU en Mercosur-landen

De Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse landen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay hebben een handelsovereenkomst gesloten. Hierdoor wordt de onderlinge handel tussen de EU en de vier zogeheten Mercosur-landen veel makkelijker.

Phil Hogan
Beeld: ©Europese Unie
EU-Landbouwcommissaris Phil Hogan

Volgens EU-landbouwcommissaris Phil Hogan is er geen reden om bang te zijn dat Zuid-Amerikaanse landbouwproducten de Europese markt overspoelen. Tijdens een persconferentie zei Hogan dat de EU gaat werken met importquota, “zodat we elk risico kunnen uitbannen dat producten uit Zuid-Amerika het bestaan van Europese boeren gaan bedreigen”. Hogan maakte ook bekend dat er een steunfonds komt van €1 miljard voor sectoren die als gevolg van het handelsakkoord toch in de knel komen.

Lagere heffingen

De onderlinge handel tussen de EU en de vier Mercosur-landen bedroeg vorig jaar ruim €87 miljard euro. Omdat handelsbarrières verdwijnen, besparen Europese bedrijven jaarlijks meer dan €4 miljard aan importheffingen. De inschatting van Copa-Cogeca is dat vooral de vleessectoren in de EU-lidstaten onder druk komen te staan. De sectoren wijn en zuivel kunnen er juist van profiteren, omdat de importtarieven in de vier Mercosur-landen fors omlaag gaan.

Ratificatie van akkoord

Het handelsakkoord moet nog door de lidstaten en het Europese Parlement worden goedgekeurd. Dat is geen gelopen race. Vooral Frankrijk, Polen, Ierland en België zijn erg kritisch. De Franse president Macron zei onlangs dat hij het verdrag niet ratificeert als de Mercosur-landen zich niet houden aan het klimaatakkoord van Parijs.

Via onderstaande link vindt u meer informatie over het akkoord in een persbericht van de Europese commissie.