Sterke groei Belgische wijn in 2018

België kende in 2018 een uitzonderlijk goed wijnjaar. Met bijna 2 miljoen geproduceerde liter was het een absoluut recordjaar voor de Belgische wijnboeren. Nooit eerder werd zo veel Belgische wijn geproduceerd. De warme zomer van 2018 speelde hierbij een grote rol.

Niet alleen het weer, maar ook de toename van het aantal Belgische wijnbouwers en de oppervlakte van de wijngaarden zijn oorzaken van de recordproductie. Tussen 2014 en 2018 steeg het aantal Belgische wijnbouwers van 96 naar 134 en klom het areaal van 192 naar 383 hectare.

Uitdagingen?

Belgische wijn wordt vooral in België gedronken; van een internationaal karakter is (nog) geen sprake. Tevens is Belgische wijn relatief duur is. Vanwege het klimaat levert een Belgische ha gemiddeld 3.000 liter wijn per jaar op. Ondanks de positieve uitschieter van vorig jaar van zo’n 5000 à 6000 liter wijn per ha, moet men rekening houden voor wat de toekomst brengt.

Kansen voor de Nederlandse ondernemer?

België wordt steeds meer een wijnland. Inmiddels genieten verschillende Belgische wijnen van een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) of een zgn. beschermde geografische aanduiding (BGA). Vlaanderen heeft bijvoorbeeld haar eigen Haspengouwse wijn en mousserende wijn, terwijl het in Wallonië gaat om de Vin des Côtes de Sambre et Meuse. Nederlandse ondernemers in de wijnsector kunnen hierop inspelen. Ook ondernemers actief in de toeleverings- en uitrustingssector kunnen inspelen op de groeiende B2B vraag. Vinum Et Spiritus is de federale sectororganisatie voor wijn en gedestilleerde dranken. Zij behartigen o.a. de economische belangen van de sector.