Rabobank brengt wereldhandel aardappelen in kaart

Nederland en België hebben de laatste tien jaar geprofiteerd van grotere vraag naar consumptie- en pootaardappelen. De twee landen verdubbelden hun export. De grotere vraag naar diepgevroren aardappelproducten steeg vooral uit het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika. Landen als Egypte en China handelen vooral in consumptieaardappelen, zo blijkt uit onderzoek van Rabobank.

Beeld: ©Rabobank

Nederland heeft aandeel van 50% in mondiale pootgoedhandel. Rabobanks Wereld Aardappel Kaart 2019 brengt onder meer de handel in diepgevroren aardappelproducten in beeld. Deze steeg van 4 mln ton naar meer dan 7 mln ton de afgelopen 10 jaar door een stijging van de consumptie in Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.  De internationale handel in consumptieaardappelen is beperkt, maar is wel gestegen met handel door verschillende Noord-Afrikaanse en Aziatische landen.

Slechts een aantal landen hebben een grote industrie opgezet voor de productie van diepgevroren aardappelproducten. Dat zijn Nederland, België, Canada en de VS. Deze landen exporteren gezamenlijk 80% van de wereldwijde productie. België noemt Rabobank erg succesvol op dit gebied. Het aandeel van dit land in de totale export steeg van 18% in 2007 naar 29% in 2017.

Meer informatie Rabobank