Uitreiking van Food Heroes Awards (verminderen van voedselverspilling) op 14 maart in Rennes! Stem mee op 9 finalisten uit de EU!

Op 14 maart a.s., tijdens de internationale vakbeurs CFIA EXPO 2019 te Rennes, zal Eurocommissaris Andriukaitis van Volksgezondheid en Voedselveiligheid de innovatieprijzen ‘Food Heroes Awards’ (food waste solutions collected!) uitreiken! Dit betekent één winnaar in elk van de 3 categorieën en een selectie uit een totaal van 9 finalisten ofwel 3 finalisten per categorie. De 3 categorieën zijn: visserij – groenten en fruit – mannelijke dieren.

Neem deel aan de stemmodule voor de 9 finalisten! Deelnemen kan nog tot en met 13 maart via klik hier

logo Food Heroes 2019

Zo’n 76 ‘Food Heroes’ hebben deelgenomen aan de 1ste selectieronde. De jury bestaat uit 5 Europese experts, voorgezeten door Commissaris Andriukaitis:

Centraal thema van de ‘Food Heroes Awards’ is het verminderen van voedselverspilling. Dit is immers een enorm verlies aan waardevolle voedselbronnen, zeker met het oog op de voedselvoorziening van de groeiende wereldbevolking.

Ook aan het begin van de keten, in de agrarische productie en verwerking, treden veel verliezen op. Denk hierbij aan 3e klasse groenten en fruit, mannelijke dieren en aan reststromen! De focus in de keten ligt op het eerste klasse product dat in de supermarkt kan worden verkocht. De rest wordt nauwelijks gewaardeerd, terwijl het vaak nog om prima eetbare producten gaat!

Een omslag in het denken is dus nodig naar onverwachte ideeën en waardevolle innovatieve denkrichtingen.

*INTERREG programma Food Heroes

 en daarvoor is in 2016 voor een duur van 4 jaar het Europese INTERREG programma North-West Europe Food Heroes opgestart door 13 partners, afkomstig uit 6 landen: Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Ierland en het VK. Een mooi voorbeeld van Europese samenwerking op vlak van anti-voedselverspilling! ZLTO is projectleider van dit Europese programma.

Meer informatie over INTERREG programma: klik hier

Meer informatie over Food Heroes Awards (persbericht): klik hier

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de internationale vakbeurs voor food processing, CFIA (12-14 maart 2019, Rennes) die voor de 23ste maal plaats vindt in Rennes, hoofdstad van regio Bretagne (lees meer over CFIA in een ander artikel op AgroBerichten Buitenland). CFIA 2019 telt CFIA 1600 exposanten en 150 nieuwe producten! Bretagne ofwel ‘Le Grand Ouest’ is het gebied met de grootste concentratie van Franse voedselindustrieën. Innovatie op vlak van equipment, ingrediënten en halffabricaten en verpakkingen/conditioning staat daar centraal!

*Op CFIA ook b2b matchmaking evenement:

Het EEN netwerk organiseert tijdens CFIA ook een b2b match making evenement. Aanmelden vóór 11 maart a.s. via EEN Nederland (zie apart artikel over CFIA 2019).

Meer informatie over CFIA: klik hier