Royal FloraHolland-leden winnen goud en zilver bij IGOTY

Oserian Development uit Kenia en OK Plant uit Naaldwijk hebben respectievelijk goud en zilver gewonnen in subcategorieën van de International Grower of the Year Award 2019 (IGOTY 2019), die 22 januari in het Duitse Essen werden toegekend. Beide bedrijven zijn lid van Royal FloraHolland. De titel ging naar het Belgische Gediflora en ontving de ‘Gouden Roos’ uit handen van  Steven van Schilfgaarde of Royal FloraHolland.

Het Belgische Gediflora is winnaar van de International Grower of the Year Award 2019.

De International Grower of the Year Award is een wereldwijde onderscheiding voor sierteeltkwekers die uitblinken op het gebied van marktontwikkeling, duurzaamheid, economie, human resource en/of innovatie. Nationale Tuinbouw Ondernemersprijs en Royal FloraHolland dragen genomineerden voor de prijs voor. Er waren voor deze editie negen genomineerden uit Denemarken, Polen, België, Nederland en China.

Oserian uit Kenia

Oserian Development uit Kenia, gesticht door de Nederlander Hans Zwager, was als enige Afrikaans bedrijf genomineerd, en wel in de categorieën 'duurzaamheid' en snijbloemen. Uiteindelijk won het bedrijf goud in de categorie snijbloemen. Oserian kweekt meer dan een dozijn variëteiten rozen die het volledige kleurenspectrum omvatten. Met veredelaars werkt het bedrijf aan speciale collecties, zoals 'Engelse’ tuinrozen, grootbloemige premiumrozen met lange stelen en rozen in gewilde pasteltinten. Oserian bezit het Fair Trade-keurmerk en vindt het belangrijk dat medewerkers met plezier en passie bij het bedrijf werken. Het bedrijf zet zich actief in voor de omgeving en de lokale bevolking.

Desiree en Rob Olsthoorn van OK Plant

OK Plant uit Naaldwijk

OK Plant uit Naaldwijk was genomineerd in de categorie 'volgroeide planten en bomen’. Het won hier zilver. Het bedrijf onderscheidt zich met meer dan honderd variëteiten Little Kolibri orchideeën. In een tweede kas kweekt het seizoensproducten zoals addenda, aster, primula en cyclamen. De productlijnen komen in diverse vormen met bijpassend keramiek. Denk aan hangende en grootbloemige orchideeën, of orchideeën in de vorm van een halo.

Vorig jaar won Ter Laak Orchideeën uit Wateringen in de categorie volgroeide planten en bomen, JUB Holland (Jac. Uittenbogaard & Zonen) uit Oegstgeest won in de categorie snijbloemen. Kwekerij Van Wijgerden won de prijs voor de meest inspirerende onderneming.