Voortzetting samenwerking Agriterra en FrieslandCampina in Afrika en Azië

Agriterra en FrieslandCampina trekken ook de komende vijf jaar samen op om de bedrijfsvoering van boeren in Azië en Afrika te verbeteren. De organisaties hebben daartoe een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend.

Marc Calon, voorzitter van het bestuur van Agriterra (links) en Hein Schumacher, CEO van FrieslandCampina

De overeenkomst is maandag 29 oktober ondertekend door Hein Schumacher, CEO van FrieslandCampina, en Marc Calon, voorzitter van het bestuur van Agriterra. Hiermee is de samenwerking tussen de twee organisaties voor een periode van 5 jaar verlengd.

FrieslandCampina en Agriterra werken sinds 2012 samen en delen de ambitie om het levensonderhoud van melkveehouders in Azië en Afrika te verbeteren door het delen van Nederlandse zuivelexpertise.

Delen zuivelkennis

De zuivelcoöperatie deelt al meer dan 35 jaar Nederlandse zuivelkennis met melkveehouders in een aantal landen in Afrika en Azië. Dat gebeurt in het kader van het Dairy Development Programme (DDP). Doel is om de zuivelproductie, zowel kwalitatief als kwantitatief, op een duurzame manier op een hoger niveau te brengen.

Binnen het samenwerkingsverband werken FrieslandCampina en Agriterra ook aan het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden bij jonge boeren om de zuivelsector aantrekkelijker te maken voor toekomstige generaties.

Krachtenbundeling

Door de krachten te bundelen met Agriterra kan FrieslandCampina boeren in andere delen van de wereld ondersteunen om een beter bestaan te realiseren, stelt Hein Schumacher. “Melkveehouders en werknemers van FrieslandCampina komen enthousiast terug van hun adviesmissies, omdat ze in korte tijd zuivelcoöperaties hebben kunnen ondersteunen om grote stappen te zetten.”

Volgens voorzitter Calon van Agriterra kan de overdracht van coöperatieve kennis door FrieslandCampina een positief effect heeft. “Het werken met een pool van deskundigen uit de Nederlandse coöperatieve sector is kenmerkend voor Agriterra. Deze Agripool-experts adviseren, trainen en delen hun ervaring van boer tot boer en spreken hun taal.”

Resultaten van de samenwerking in 2015-2018:

  • Melkveehouders en medewerkers van FrieslandCampina hebben meer dan 100 adviesmissies uitgevoerd ter ondersteuning van meer dan 50 (zuivel)coöperaties.
  • 26 Nederlandse melkveehouders van FrieslandCampina maken onderdeel uit van het zogenoemde Farmer2Farmer-programma (F2F). Samen voerden de F2F-trainers 25 missies uit om lokale boeren te trainen en te adviseren op het gebied van goede landbouwpraktijk.
  • Elk jaar bereikt FrieslandCampina direct en indirect meer dan 250.000 melkveehouders via het Dairy Development Programma.
  • 660.000 boeren profiteren wereldwijd van Agriterra's advies, training en uitwisseling. Dit is alleen mogelijk door samenwerking zoals die met FrieslandCampina.