Afname export sojabonen van VS naar China door tarieven
Door de instelling van tarieven zal de export van sojabonen vanuit de VS verder afnemen en zal met name Brazilië dit gat vullen. Dat bleek vandaag, 24 oktober uit een tweetal presentaties bij een Agriculture Policy Round Table georganiseerd door Agribusiness Intelligence/Informa, een business-intelligence consultant die ook actief is in Washington DC.
China probeert ook minder sojabonen te gebruiken en te diversifiëren. Dat lukt maar de vervanging van sojabonen uit de VS door Braziliaanse als gevolg van de tarieven is veel groter.
Als er niet op korte termijn een akkoord komt met China, zal de Chinese markt dus worden voorzien door Brazilië en de rest van de wereld door de VS. Mocht een akkoord langer uitblijven dan is de kans reëel dat meer grond in Zuid-Amerika gebruikt zal worden voor het produceren van sojabonen. Dit kan tot gevolg hebben dat deze situatie bestendigd zal worden.
Wat betreft het USMCA akkoord (United States-Mexico-Canada Agreement) was het beeld dat dit erg op het NAFTA-verdrag lijkt. Het NAFTA-verdrag was zeer gunstig voor de Amerikaanse landbouwsector, aldus Joe Glauber van het IFPRI (International Food Policy Research Institute).
De meeste producten die een 0-tarief hadden in NAFTA hebben dat ook in het USMCA. De zuivelexport tussen de VS en Canada neemt onder USMCA wel een beetje toe. Dat geldt ook voor de import door VS van pinda’s en suiker. Ook de export van pluimvee en eieren vanuit de VS naar Canada neemt wat toe.
Als meest gunstige resultaat werd genoemd dat wat er nu juist niet in is opgenomen, te weten seizoenstarieven op groenten- en fruit en het geschillenbeslechtingsmechanisme. Deze wensen (van de VS) zijn geweigerd door Mexico en Canada.
Door het USMCA is er in ieder geval geen verstoring met deze partners als er nu is met China, aldus het IFPRI.
Bron: Peter Rohde, Agribusiness Intelligence/ Informa, Joe Glauber IFPRI)