Nieuwe proeftuin WUR: technologie volgt natuur

De Proeftuin Agro-ecologie en Technologie kan belangrijke bouwstenen aandragen voor realisering van de landbouwvisie van LNV-minister Carola Schouten. Dat zei directeur-generaal Johan Osinga (LNV) op 26 september bij de officiële opening van de proeftuin in Lelystad.

De landbouwvisie van Schouten gaat uit van het werken in kringlopen. Doel is verlies van waardevolle grondstoffen zo veel mogelijk te voorkomen.

Bloemenstrook tussen smalle percelen met kool.

Kringlooplandbouw

Onderzoek in de nieuwe proeftuin van Wageningen University & Research in Flevoland draagt ongetwijfeld bij aan een economisch rendabele kringlooplandbouw, aldus Osinga. “Het adagium op dit onderzoekscentrum is: technologie volgt natuur. Dat sluit naadloos aan bij de visie van het ministerie van LNV.”

Stimuleren biodiversiteit

De proeftuin faciliteert multidisciplinair onderzoek naar plantaardige productiesystemen die veerkracht vertonen. De proeftuin op kleigrond is 80 hectare groot. Stimuleren van biodiversiteit is bij alle onderzoeken uitgangspunt. Beperken van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en vermindering van de uitspoeling van nutriënten zijn belangrijke doelen. De continuïteit van de voedselproductie en het economisch rendement zijn steeds leidend.

Teelt in stroken

Op dit moment is op de proeftuin al een flink aantal onderzoeken in uitvoering, bijvoorbeeld op het gebied van groenbemesters, meng – en strokenteelten, agroforestry en organische-stofbeheer. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Zo leidt mengteelt van wortelen en uien in smalle stroken tot een aanzienlijke daling van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Mengteelt wortelen en uien

Bedrijfsleven doet mee

Volgens rector-magnificus Arthur Mol van de WUR combineert de proeftuin het beste van twee werelden. “Hier worden ecologie en technologie bij elkaar gebracht. Van de onderzoeksresultaten kan vervolgens de hele wereld profiteren.” Mol wees erop dat het bedrijfsleven intensief betrokken is bij de activiteiten op de proeftuin. Hierdoor komt het onderzoek in een stroomversnelling en kan ook beter worden aangesloten bij de praktijk van alledag op agrarische bedrijven.

Spil in kennisontwikkeling

De proeftuin wil een spilfunctie vervullen in de kennisontwikkeling en toepassing van agro-ecologische principes en slimme technologie. Om akkerbouwers en groentetelers enthousiast te maken voor de nieuwe teelttechnieken maken de onderzoekers tijd vrij voor demonstraties en excursies. Plan is dat de proeftuin zowel een fysieke als virtuele ontmoetingsplek wordt voor bedrijven, overheden, scholen en maatschappelijke organisaties.

Het onderzoek op de proeftuin richt zich op vragen als:

  • Wat zijn de voordelen van minimale grondbewerking?
  • In hoeverre leidt lichte mechanisatie tot minder structuurbederf?
  • Hoe dragen mengteelten bij aan de onderdrukking van onkruiden en plagen?
  • Wat levert agroforestry op voor de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid?
Beeld: ©WUR / WUR
Artist Impression van de proeftuin