Gunstig beeld voor Europese vleeskuikensector

De vooruitzichten voor de tweede helft van 2018 zijn voor de Europese pluimvee-industrie goed. De import van pluimveevlees neemt dit jaar met zeker 100.000 ton af. Dat geeft een opwaartse druk op de prijs. Volgens de Rabobank leidt dit tot een steviger positie van de vleeskuikenhouder, in ieder geval op de korte termijn.

Beeld: Rabobank

In zijn jongste Pluimvee-update constateert de bank dat de Europese pluimvee-industrie in de eerste helft van 2018 boven verwachting heeft gepresteerd. De vraag is onverminderd goed, terwijl de productie in West-Europa nauwelijks uitbreidt. Dat komt door opkomst van concepten met een lagere dierbezetting en door steeds verdergaande beperkingen om uit te breiden. Het aanbod van levende kuikens voor de slachterijen is daardoor relatief krap in relatie tot de capaciteit bij de slachterijen.

Uitbreiding in Oost-Europa

De productie van vleeskuikens breidt volgens de Rabobank in Oost-Europa wel uit, maar daar staat tegenover dat de EU-importen in het eerste kwartaal van 2018 met 8% zijn gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

Door de EU zijn exportbeperkingen afgegeven aan twintig Braziliaanse slachterijen, vanwege overtreding van Europese richtlijnen voor monitoring van salmonella. De laatste van deze restricties zijn pas in april dit jaar afgegeven, waardoor de impact op de importcijfers nog groter kan worden.  

Daling EU-import

Naar verwachting neemt de Europese import dit jaar zeker met 100.000 ton af. Deze daling komt doordat alternatieve exporteurs naar de EU zoals Thailand, Oekraïne, Chili en Argentinië niet in staat zijn om de weggevallen importen uit Brazilië te compenseren.

Hoge prijs borstvlees

De verwachting van de Rabobank is dan ook dat de prijzen voor borstvlees op een relatief hoog niveau blijven. De markt biedt daarmee weerstand tegen stijgende voerprijzen. Daarnaast geeft dat ruimte voor een verwachte productiestijging van 2 tot 3% in vooral Oost-Europa.

Vogelgriep blijft bedreiging

Vogelgriep blijft volgens de bank een bedreiging voor de Nederlandse pluimveehouderij. Enkele exportmarkten zijn nog steeds gesloten door eerdere uitbraken. Diverse markten gaan vertraagd weer open, ondanks dat Nederland weer vrij van vogelgriep is verklaard. Heropening van de Europese markt voor Braziliaans pluimveevlees kan versneld druk op de marktbalans geven.