Zweedse regering presenteert nieuw plattelandsbeleid

De Zweedse regering gaat een nieuw plattelandsbeleid voeren. Het beleid werd onlangs gepresenteerd door minister-president Stefan Löfven en minister van Plattelandsaangelegenheden Sven-Erik Bucht in een persconferentie (Zweeds).

Het doel van het nieuwe beleid is de kloof tussen stad en platteland te verkleinen. Volgens minister-president Stefan Löfven en minister Bucht hebben vorige Zweedse regeringen het platteland verwaarloosd. De huidige regering wil betere werk- en leefomstandigheden op het platteland hoog op de agenda zetten. De uitvoering van de levensmiddelenstrategie uit 2017 is een belangrijk onderdeel van het plattelandsbeleid.

Het nieuwe plattelandsbeleid is gericht op de lange termijn. Het beleid is tot stand gekomen als samenwerking tussen de regering en Vänsterpartiet (verg. SP), maar minister Bucht hoopt op verdere steun in de Rijksdag (het Zweedse parlement) om toekomstige zorgvuldigheid met betrekking tot het plattelandsbeleid te garanderen.

Het Zweedse platteland is dunbevolkt, vergrijst en heeft te maken met lange afstanden, beperkte toegang tot lokale markten en tot openbare en private diensten. Minder werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden zijn ook problematische vraagstukken. Het nieuwe beleid heeft als doel ervoor te zorgen dat ook op het platteland de Zweden evenveel kansen en voorzieningen krijgen als in de stad en zo leegloop van het platteland te voorkomen.

De regering zet voor 2019 en 2020 1,5 mld SEK (ca. €146 mln) en daarna jaarlijks 400 mln SEK (ca. €39 mln) in om de doelstellingen uit het beleid te verwezenlijken. Een hoofdpunt in het nieuwe beleid is te zorgen voor genoeg werkgelegenheid. Om deze reden gaat een groot deel van de investeringen naar het bedrijfsleven. De investeringen zullen de komende jaren als volgt verdeeld worden:

Verdeling budget plattelandsbeleid
Bedrijfsleven en ondernemingen 430 mln SEK per jaar (ca. €42 mln)
Innovatie en kennisontwikkeling 49 mln SEK per jaar (ca. €4,8 mln)
Onderwijs 44 mln SEK per jaar (ca. €4,3 mln)
Huisvesting en transport 105 mln SEK per jaar (ca. €10,2 mln)
Cultuur 22 mln SEK per jaar (ca. €2,1 mln)
Steun aan  het noordelijkste deel van Zweden 100 mln SEK per jaar (ca. €9,7 mln)

In het beleidsplan is specifieke aandacht voor duurzaamheid. Het is de bedoeling dat het platteland een grote rol gaat spelen in de overgang naar een circulaire, bio-based en fossielvrije economie. Dit is vooral relevant voor de zogenaamde groene industrieën (landbouw, tuinbouw en bosbouw). Als onderdeel van de overgang naar een duurzame economie zal de regering nog een landelijk “bosbouwprogramma” presenteren. Ook wil de regering dat de Zweedse levensmiddelenindustrie gaat groeien en een globale speler wordt.

Wat het nieuwe plattelandsbeleid concreet zal betekenen voor de landbouw wordt niet beschreven in het voorstel. Volgens een Zweeds nieuwsbericht zal echter de 100 mln SEK extra steun aan Norrland, het noordelijkste deel van Zweden, besteed worden aan de sectoren melk, geiten, zeugen, slachtvarkens, kippen, bessen, groente en aardappels.

Op de website van Radio Sweden staat een Engelstalig stuk over het nieuwe plattelandsbeleid. Voor verdere informatie in het Zweeds, zie het persbericht van de regering en het beleidsvoorstel zelf (beide in het Zweeds).

Janneke van Engeland, Kopenhagen, 25-04-2018