Vrijhandelsakkoord EU-VK cruciaal voor Britse food- & drinksector, zegt Kamercommissie

Een nieuw rapport van de Britse Kamercommissie voor Business, Energy and Industrial Strategy over de impact van Brexit op de food- en drinksector stelt dat een ‘no-deal’ Brexit desastreus zou zijn voor de Britse export en te allen tijde moet worden vermeden.

Palace of Westminster

De EU is de belangrijkste exportbestemming voor de Britse food- en drinksector. Volgens de Kamercommissie is het onrealistisch te verwachten dat de Britse sector op korte termijn niet meer afhankelijk zal zijn van de export naar EU-landen.

De Kamercommissie stelt bovendien dat er nog maar weinig tijd resteert voor de onderhandelingen voor een handelsakkoord met de EU, terwijl bedrijven juist die zekerheid over de toekomstige handelsrelatie nodig hebben om te kunnen innoveren en investeren.

De zellfvoorzieningsgraad van de Britse agri-food sector is relatief laag. De Kamercommissie benadrukt daarom de afhankelijkheid van de import uit de EU, met een gunstige logistiek en vergelijkbare standaarden. Ze stelt dat het afschaffen van importtarieven op voedsel uit niet EU-landen de Britse agrarische sector flink zou kunnen schaden terwijl het maar een beperkt prijsvoordeel zou opleveren voor de Britse consument.

De bruto toegevoegde waarde van de Britse food- en drinksector aan de Britse economie bedroeg in 2016 28,8 miljard pond . Er zijn 400.000 banen direct verbonden aan de food- en drinksector, een derde van die banen wordt ingevuld door werknemers afkomstig uit EU-landen.