Suikertaks op frisdranken in werking getreden in het VK

Per 6 april is de suikertaks op frisdranken (Soft Drinks Industry Levy) van kracht in het Verenigd Koninkrijk. Frisdrankfabrikanten worden belast met een taks van 18 cent/liter op frisdrank die meer dan 5g suiker per 100ml bevat of 24 cent/liter wanneer die meer dan 8g suiker per 100 ml bevat. Pure fruitsappen en dranken die voor meer dan 75 procent uit melk bestaan zijn uitgezonderd van de maatregel.

Suikertaks

De suikertaks moet vooral de suikerconsumptie onder jongeren verminderen en daarmee obesitas tegengaan. De Britse overheid schat dat 50 procent van de frisdrankfabrikanten in de aanloop naar de inwerkingtreding het suikergehalte in hun producten al verminderd heeft. Veel fabrikanten hebben suikers vervangen door zoetstoffen. Coca-Cola en Pepsi hebben aangekondigd het suikergehalte niet te verlagen, maar zullen het formaat van hun producten aanpassen om de prijs niet teveel te laten stijgen.

Naar verwachting zal de taks binnen een jaar 240 miljoen pond opleveren. De opbrengsten worden ingezet voor sport op school en gezond ontbijt voor kinderen.