Droogte in Portugal houdt aan
83% van het land is nog steeds extreem droog. Voor dit jaar zal er nog genoeg water uit de kranen komen, maar als deze droogte de volgende twee jaar aanhoudt, kan dit veranderen. “Zuinig zijn met water” is aan de orde van de dag.
Alhoewel de regering met allerlei slogans (“Een minuut per dag. Laten we de kraan sluiten voor de droogte”) de consument bewust wil maken van de waterschaarste, beseft ze wel degelijk dat dit alleen niet voldoende is. Aanvullende maatregelen dienen dan ook genomen te worden. Voorbeelden hiervan zijn o.a. het zoeken naar nieuwe waterbronnen, onderlinge verbindingen van de Alqueva-stuwdam naar stuwmeren, studie naar eventueel nieuw te bouwen kleine en middelgrote stuwdammen; de bodemschoonmaak van negen stuwmeren voor meer watercapaciteit en –kwaliteit en het gebruik van 20% van afvalwater van vijftig waterzuiveringsinstallaties voor secundair gebruik. De regering zal € 100 mln. vrijmaken voor het onderhoud van het waternetwerk om het lekken en waterverlies tegen te gaan.
Ontzilting van zeewater geen optie
De ontzilting van zeewater zou in de ogen van de grootste boerenbond in Portugal een optie kunnen zijn om de waterschaarste te voorkomen. In eerste instantie slechts voor stedelijk gebruik om zo een “strijd” met de landbouwsector te vermijden, aldus de boerenbond.
Ontzilting van zeewater is voor de regering echter nog een ver van mijn bed show. De reden hiervoor is dat ontzilting van zeewater erg kostbaar is en zodoende ook echt de allerlaatste optie is. De enige regio waar het eventueel wel zou kunnen, zou in het zuiden van Portugal - de Algarve - zijn aangezien de provincie bijna wordt omringd door water. Daar is het echter niet nodig omdat daar twee stuwdammen zijn.
Overigens wordt op het (Portugese) eiland Madeira wel gebruik gemaakt van ontzilting van zeewater. Dit gebeurt in Porto Santo omdat daar geen enkel ander alternatief mogelijk is. Dit systeem, beheerd door Águas e Resíduos da Madeira, is in werking sinds 1980. Het heeft capaciteit om 30.000 inwoners van water te voorzien met een kostenplaatje van 1€/m3.
Onderzoekers zijn echter van mening dat Portugal hier uiteindelijk aan zal moeten geloven. Indien het scenario – een vermindering van 30% neerslag en langere tijden van droogte – een realiteit wordt, dan zal het land geen andere optie hebben.
Bron: Expresso