Britse regering publiceert nieuw 25-jaren-milieuplan
De Britse regering heeft een nieuw 25-jaren-milieuplan gepubliceerd. Het plan kreeg veel aandacht vanwege de voorgestelde uitbreiding van het verbod op gratis verstrekking van plastic tasjes. Ook de aankondiging om 500.000 hectare nieuwe habitats te creëren, onder meer door omzetting van boerengrasland, werd uitgelicht in de media. De voorstellen voor de landbouwsector zijn nog in de ideeënfase en beslaan een klein onderdeel van het plan. Desalniettemin is de landbouwsector daarin een key area of focus.
Premier May lanceerde het 25-jaren-plan hoogstpersoonlijk in haar eerste grote toespraak van het jaar. Zij neemt hiermee zelf verantwoordelijkheid voor de milieuagenda en geeft een volgende impuls aan de rebranding van de Conservative Party als dé partij voor milieubescherming en dierenwelzijn. Minister van milieu en landbouw Michael Gove lichtte toe dat het land op deze gebieden wil gelden als de ‘global gold standard’. Het plan kiest voor de benadering vanuit natuurlijk kapitaal. De regering wil publieke middelen alleen voor publieke goederen (natuurlijk kapitaal) inzetten, maar óók private investeringen daarin aanmoedigen.
Het voornaamste publieke goed waarin de regering wil investeren is milieuverbetering. Om deze ambitie te realiseren zal de regering een nieuw en voor boeren meer flexibel environmental land management system invoeren. Andere kaders voor het landbouwbeleid heeft milieu- en landbouwministerie Defra al eerder aangekondigd, namelijk het bevorderen van duurzame productiviteitsgroei, subsidies gericht op het leveren van publieke diensten en landbeheer ten dienste van milieu en biodiversiteit. Een prominente plaats is er voor efficiënt gebruik van hulpbronnen en het verbeteren van de bodemkwaliteit. De regering hecht groot belang aan de inzet van technologie zoals precisielandbouw.
In het plan staat verder dat er voor boeren nieuwe regels komen om waterverontreiniging terug te dringen, efficiënt gebruik van kunstmest te bevorderen en de impact van pesticiden te verminderen. In 2020 verschijnt een nieuwe Plant Health Biosecurity Strategy. De regering steunt ondertussen verdere restricties op het gebruik van neonicotinoïden in de gewasbescherming. Zolang het wetenschappelijke bewijsmateriaal niet verandert, zal de regering deze beperkingen blijven handhaven na Brexit. Plantenveredeling moet in de toekomst bijdragen aan een betere weerstand tegen plagen en ziekten.