Kenia klaar voor tweede groene revolutie

Met haar uiterst vruchtbare land en een levendige agribusiness is Kenia het land bij uitstek voor ondernemers met groene vingers. Landbouwraad Bert Rikken en zijn team zijn er om deze ondernemers te ondersteunen. Stagiair Luc Baardman schrijft over zijn week op de ambassade in de hoofdstad Nairobi.

Maandag

‘Om half 7 gaat de eerste vlucht naar Kisumu, dat in het westen van Kenia aan het Victoriameer ligt. Om die reden zeer in trek bij agrariërs. Ik reis vanuit Kisumu naar Bakuru om Peter Paul Coppes te ontmoeten. Hij wil met zijn Nederlandse start-up ‘Smart dairy’ kleine boerenbedrijven (tot 25 melkkoeien) helpen de kwaliteit en kwantiteit van de melkproductie te verhogen door coaching en het leveren van faciliteiten.

Na een korte, hobbelige reis kom ik terecht bij Willy Fleuren van ‘Jambo Fish’, een Nederlandse visteler, die met behulp van een PSI-beurs (Private Sector Investeringsprogramma) zijn bedrijf in Kenia opstartte. In het afgelegen plattelandsgebied is de gemiddelde temperatuur hoger, waardoor het niet nodig is de visvijvers extra te verwarmen. Het bedrijf van Fleuren kweekt op een duurzame manier Tilapia en Meerval, die hij verkoopt aan lokale markten en restaurants. Het bedrijf deelt daarnaast de expertise met de ‘locals’ en bouwt in het hele land visvijvers.

Dinsdag

‘Rondom Kisumu leven veel Nederlandse expats. Ik bezoek een Nederlands hotel om ze uit te nodigen voor een masterclass van een Michelin Chef, die later dit jaar wordt georganiseerd in Eldoret. Daarnaast bezoek ik een start-up die lokale boeren helpt zogeheten cash-crops te verbouwen; kruiden en planten die per kilo veel opbrengen en makkelijk te onderhouden zijn. De bijverdiensten kan een boer vervolgens goed gebruiken om zichzelf en zijn familie te onderhouden. Voldaan vlieg ik terug naar Nairobi, de stad die schrijfster Barbara Wood in 1919 in een gelijknamig boek omschreef als ‘Green City in the Sun.’

Aardappelzaad
Aardappelzaad

Woensdag

'Op pad voor de Eldoret Agribusiness Fair 2016. De beurs trekt jaarlijks 50.000 bezoekers, die nieuwsgierig zijn naar trends in de land- en tuinbouwsector. In ons Holland Paviljoen besteden we aandacht aan zuivel, tuinbouw en specifiek, de pootaardappelen. Om onze aanwezigheid extra kracht bij te zetten organiseren we een 3-daags seminar.’

Donderdag

‘Ook vandaag staat in het teken van de Eldoret Agribusiness Fair. Ik mag een 3D-plattegrond maken van het Holland Paviljoen. Ook zoek ik naar Keniaanse en Nederlandse topchefs, die in Eldoret ‘onze’ landbouwproducten kunnen omtoveren in wereldse gerechten. We willen op die manier Nederlandse producten die in Kenia groeien op de kaart zetten. Een voorbeeld van zo’n Nederlands product is de aardappel. Hierover hebben we een artikel, The Story of the Potato in Kenya, geschreven.’

Internationaal

Vrijdag

‘De week vliegt voorbij. Er staat vandaag nog een meeting gepland, waarin we het uiterlijk van het kookeiland voor de masterchefs bespreken met een cateraar. Hoewel ik dit niet had verwacht, krijg ik als stagiair veel verantwoordelijkheid. Natuurlijk krijg ik ook de nodige steun, vooral omdat dit werk niet iets is wat je tijdens je studie leert. Kenia is een land met ongekende mogelijkheden, klaar voor een 2e groene revolutie. Hopelijk kunnen we daar ons steentje aan bijdragen door in Eldoret gedreven boeren te koppelen aan Nederlandse bedrijven.’

Economische banden tussen Kenia en Nederland

Bron: EZ in beeld, oktober 2016