Rusland investeert zelf in opfok pluimvee
Rusland was jarenlang voor Nederland een belangrijke markt voor export van broedeieren en eendagskuikens. Mede door de uitbraken van vogelgriep in Europa is de markt veranderd. Russische bedrijven investeren behoorlijk in het houden van moederdieren.
Veel pluimveehouders in Rusland beleefden enkele jaren geleden moeilijke en kritieke momenten, toen import van broedeieren en eendagskuikens vanwege gevallen van Aviaire Influenza in Europa onder druk kwam te staan. Pluimveestallen dreigden niet te worden bevoorraad met fokmateriaal uit het westen. Dankzij een intensieve binnenlandse lobby en druk besloten Russische veterinaire autoriteiten de grens toch nog zoveel mogelijk open te houden.
Investeringen in productie moederdieren
Sindsdien hebben de grotere pluimveebedrijven en investeerders in Rusland niet stil gezeten. Zij wilden niet weer dergelijke risico’s lopen en besloten zelf te gaan investeren in het houden van moederdieren voor de productie van broedeieren, broederijen en opfok. Deze ontwikkeling is volop gaande.
In de regio Lipetsk ten zuiden van Moskou wordt momenteel door een groep ondernemers geïnvesteerd in een aantal grote pluimveestallen met in totaal meer dan 150.000 moederdieren. En dit zijn niet de enige ondernemers en investeerders in de Russische Federatie die minder afhankelijk willen zijn van import van fokmateriaal.
Van importeur naar exporteur
De pluimveesector in Rusland heeft zich de afgelopen jaren dankzij stimulering van de overheid (importsubstitutie en regionale productie) en Russische tegensancties op de invoer van pluimveeproducten ontwikkeld van netto importeur naar netto exporteur. De behoefte aan fokmateriaal is daardoor ook toegenomen.
Die ontwikkeling biedt op zich kansen voor Nederlandse bedrijven en exporteurs van broedeieren en eendagskuikens. Dit fokmateriaal valt niet onder de Russische tegensancties. Gevallen van Aviaire Influenza in Europa gooien echter roet in het eten.
‘Kansen voor Nederlandse bedrijven en exporteurs’
Lagere arbeidskosten
Grote pluimveehouders in Rusland die inmiddels zelf hebben geïnvesteerd in eigen moederdieren, broederijen en opfok, zullen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk niet meer lobbyen voor het open houden van de Russische grens voor broedeieren en eendagskuikens, maar eerder pleiten voor het gesloten houden van de grens. Daarnaast groeit de interesse bij buitenlandse toeleveranciers van genetisch fokmateriaal om in Rusland zelf productie van moederdieren en broedeieren te starten. De arbeidskosten in Rusland zijn lager en de Russische pluimveesector ontwikkelt zich behoorlijk.
Uit gesprekken op de in mei in Moskou gehouden internationale veehouderijbeurs (VIV-2017) met bedrijven blijkt dat de Nederlandse export van pluimveefokmateriaal naar de Russische markt de komende jaren naar verwachting verder onder druk komt te staan.
Landbouwteam Rusland
Juni 2017