Portugese overheid ziet fruitsector als prioriteit
De groenten- en fruitsector in Portugal wordt door de regering gezien als prioriteit. Doelstelling is de omzet tot 2020 te verhogen naar €2 miljard. Men voorziet een toename van productie en export. De vraag naar dopvruchten, en dan voornamelijk amandelen en pistachenoten, groeit en jonge boeren kunnen daar op inspelen. Ook de productie van zachtfruit blijft groeien.
Afgestudeerde Portugese jongeren zijn geïnteresseerd in de groenten- en fruitsector. Dit heeft deels te maken met het feit dat zij al beschikken over een stuk grond, anderzijds vanwege de hoge werkeloosheid in het land; zij kunnen met een diploma nergens terecht. Men is ervan overtuigd dat met de juiste begeleiding deze afgestudeerden hun verdere loopbaan in de sector zullen voortzetten en niet halverwege afhaken.
Productiecijfers
Wat vers fruit betreft produceert Portugal voornamelijk appels, peren en sinaasappels. De productie in 2014 bedroeg: appels 274.000 ton, peren 210.000 ton en sinaasappels 251.000 ton.
De productie van de overige fruitsoorten bedroeg: perziken 41.000 ton, banaan en pruimen 24.000 ton, kiwi’s 18.500 ton, mandarijnen 15.000 ton, citroen 14.500 ton en kersen 10.500 ton.
Wat de export betreft, is de ‘rotspeer’ de kroonprins. Het land exporteerde in het jaar 2014 voor 140.000 ton aan rotspeer. De grootste afzetmarkt is Brazilië (€33,6 miljoen), gevolgd door het VK (€15 miljoen) en Frankrijk (€12,5 miljoen). Deze niet zo mooi uitziende, maar zeer crunchy peer is erg resistent en blijft lang in goede staat. De rotspeer is geregistreerd als Beschermde Oorsprongsbenaming.
De uitvoer van sinaasappels bedroeg in datzelfde jaar 94.500 ton. De grootste afnemer is Spanje, goed voor €42,5 miljoen. Naar Nederland wordt voor €134.000 uitgevoerd.
Ook de Portugese appels vinden hun weg naar Spanje; het buurland is goed voor een afzet van 33.000 ton ter waarde van €7 miljoen. Nederland voert daarentegen voor €600.000 aan appels in.
Negatieve handelsbalans voor fruit
Portugal toont, wat fruit betreft, een negatieve handelsbalans, uitzonderingen daargelaten. In 2014 werden 71.000 ton appels en 54.000 ton perziken ingevoerd. Uitzonderingen hierop zijn peren en sinaasappels, waarvan slechts respectievelijk 24.000 ton en 84.000 ton werden ingevoerd, iets minder dan de export ervan.
Het land kent een groei in de productie van zachtfruit. Terwijl in het jaar 2011 de productie van zachtfruit (aardbei, framboos, blauwe bes, aalbes en braam) rond de 15.500 ton lag, is deze in 2014 gestegen naar 22.000 ton. De uitvoer van zachtfruit gaat voornamelijk naar Nederland (€2,7 miljoen) en Spanje (€ 2,6 miljoen). De zelfvoorzieningsgraad van vers fruit ligt rond 74%. Portugezen eten zelf circa 105 kilo fruit per jaar.