3 Koreaanse startups in de agrosector uitgelicht

De Zuid-Koreaanse landbouwsector loopt erg achter op andere sectoren in het innovatieve land. Om hier verandering in te brengen wordt kennis en techniek uit het buitenland gehaald, maar een aantal Koreaanse startups neemt zelf het initiatief en werkt aan een aantal vernieuwende oplossingen.

Plantycube van n.thing
Beeld: ©n.thing
PLANTY CUBE van n.thing

Zuid-Korea staat voor het vijfde jaar op rij bovenaan de Bloomberg Innovation Index, maar de Koreaanse landbouwsector loopt nog erg achter. Vanwege het bergachtige terrein is minder dan een vierde van het oppervlakte geschikt als landbouwgrond, dat is opgedeeld in kleine boerderijen- gemiddeld 1,5 hectare per bedrijf. Door de verstedelijking is het platteland leeggelopen en meer dan 40% van de boeren is ouder dan 65. Door deze leegloop ligt ook een gedeelte van de landbouwgrond braak, de families die vertrokken zijn naar de stad willen hun percelen niet verkopen. Bovendien is de productiviteit laag, de kleine boeren verrichten het werk veelal met de hand en met behulp van dieren.
Hervormingen zijn hard nodig en het inzetten van geavanceerde technologieën is onmisbaar. De Koreaanse overheid kijkt in het bijzonder naar Nederland als voorbeeld en stimuleert samenwerkingen om zo de sector de impuls te geven die het nodig heeft. Ook binnenlandse initiatieven worden ondersteund en dit is bij een aantal innovatieve startups niet onopgemerkt gebleven.

Aquaponics kassen

Manna CEA, opgericht in 2013 en eind 2015 overgenomen door DaumKakao, ontwikkelt CEA (controlled-environment agriculture) systemen. Het maakt gebruik van aquaponics kassen, waar gewassen verbouwd worden in water en bemest worden door de afscheiding van vissen, die worden gekweekt in een tank onder de planten. Het geheel vormt een onafhankelijk, zelfreinigend ecosysteem. Voedselverbouwing kan zo grotendeels automatisch verlopen, is milieuvriendelijk, gebruikt minder energie en levert bovendien op jaarbasis meer oogst op.

Smart container

Het eveneens in 2013 opgerichte n.thing hield zich oorspronkelijk bezig met het ontwikkelen en verkopen van een ‘smart pot’, een vaas die met behulp van een slim ontwerp en sensoren die communiceren met een app, gebruikers in staat in huis gemakkelijk plantjes te kweken. Deze techniek zetten ze nu in bij een groter project. PLANTY CUBE is een container die alle faciliteiten heeft die nodig zijn om kasplanten te kweken. Bovendien is het voorzien van technische vernuften die de boer in staat stelt om de gewassen op grote schaal en met grote efficiëntie te verbouwen. Zij geloven dat deze techniek niet alleen inzetbaar is in Korea, maar over de hele wereld en hebben zelfs aspiraties om deze techniek naar Mars te brengen.

Farmtainer van MAS PLANET
Beeld: ©MAS PLANET
Farmtainer van MAS PLANET

Doe-het-zelfpakket

De Farmtainer van het piepjonge MAS PLANET gebruikt eveneens slimme technologieën als IoT om met grote efficiëntie gewassen te telen. Ze ontwikkelen een pakket wat makkelijk in elkaar te zetten is, in bijvoorbeeld een container, en bovendien makkelijk uit te breiden is. Dit beperkt de kosten, waardoor de Farmtainer ook door kleine boeren gebruikt kan worden.

Inspelen op de markt

Deze bedrijven haken ook op andere manier in op ontwikkelingen in de markt. Ze spelen allen in op de behoefte van de consument aan verse, lokale producten voor een schappelijke prijs, aan huis bezorgd. Manna CEA biedt de mannabox aan, gevuld met verse groenten die consumenten zelf kunnen uitkiezen. Zowel n.thing als MAS PLANET ontwikkelen een platform waarop consumenten producten direct bij de boer kunnen bestellen en leveren deze dan in korte tijd vers aan huis.
Zij creëren zo zelf nieuwe banen, maar maken het boerenbestaan ook aantrekkelijker voor jongeren. Het imago dat een boer hard en zwaar werk moet verrichten, gaat voor deze slimme boerderijen niet meer op. Op de boerderij van Aaron Park, oprichter van Manna CEA, zijn al ruim 100 mensen aan het werk, het merendeel is daarvan is rond de 30 jaar oud. Zij worden aangetrokken door de technologische vernuften op zijn boerderij.

Uiteindelijk heeft de innovatie van de landbouw een aantal gevolgen die ook door Nederlandse bedrijven gevoeld kunnen worden. Voor bedrijven die kennis en technologieën exporteren naar Korea, kan het interessant zijn om de startupscene in de gaten te houden aangezien daar in steeds grotere mate interessante dingen gebeuren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Nederlandse Ambassade in Seoul via seo-lnv@minbuza.nl.