Kent Zuid-Afrika toponderzoek en innovaties op Agrofood terrein?
Begin 2020 is geïnventariseerd of er zich in Zuid-Afrika centra bevinden waar onderzoek en innovaties op landbouw/voedsel terrein op hoog niveau staan en of die interessant zijn om samenwerkingsverbanden mee aan te gaan. Samenwerkingsverbanden die er aan moeten bijdragen dat Nederland aan de top blijft staan van circulaire, duurzame landbouw. Zuid-Afrika zou misschien niet het eerste land zijn om daar aan te denken. De inventarisatie wijst echter uit dat dat onterecht is. Er is zowel sprake van hoogstaand onderzoek, toepassingsgericht onderzoek als innovatief ondernemerschap op diverse terreinen.
Info-webinar
Die centra van onderzoek en innovatie vormden het onderwerp van een eerste info-webinar waar op 27 Mei jongstleden de resultaten van deze inventarisatie werden gedeeld. Aan het webinar namen vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en instituten deel die geïnteresseerd waren in de resultaten en mogelijke samenwerking.
Uitgangspunt voor de inventarisatie was om ‘worldclass’ onderzoek en innovaties te ontdekken op onderwerpen die onderdeel zijn van de kennis- en innovatie agenda van de toekomst. Zo passeren onderwerpen als watergebruik, robuuste landbouwsystemen, bodembeheer, biotechnologie en klimaatslimme landbouw de revue.
Inventarisatie
Er wordt melding gemaakt van innovatieve Zuid-Afrikaanse onderzoeksinstituten als FABI (Forestry and Agricultural Biotechnology Institute van de Universiteit van Pretoria), sectororganisaties die het voortouw nemen in toepassingsgericht onderzoek zoals Hortgro (de sectororganisatie van bladverliezend fruit) en bedrijven die in Zuid-Afrika koploper zijn zoals Aerobotics, Susento (dat staat voor “sustainability through entomology”) en DFM Software Solutions.
FABI en Hortgro presenteerden zich ook, zie de bijlagen. Daarnaast was er een bijdrage van Wageningen Universiteit en Research (WUR) over conservation agriculture in Zuid-Afrika.
Het volledige rapport vindt u hier:
Rapport - Pocket of Excellence
Presentatie van Wagening University
Oproep voor samenwerking
Mocht u na lezing van het rapport/de pitches geïnteresseerd zijn in mogelijke samenwerking op 1 of meerdere van de genoemde onderwerpen laat het dan weten.
RVO wil samen met de Nederlandse ambassade in Pretoria eind september 2020 een online missie organiseren naar Zuid-Afrika met een series webinars, interactieve workshops en matchmaking. Zowel bedrijven als instituten geïnteresseerd in samenwerking als bedrijven (ook start-ups) die innovatieve producten willen promoten in Zuid-Afrika op het terrein van agrofood/tuinbouw zijn van harte welkom.
Hier kunt u het webinar van 27 mei terugluisteren: