Bezoek Nederlandse fruittelers aan de Yakima-vallei in Washington geeft veel nieuwe inzichten

Half juli bezocht een diverse groep Nederlandse fruittelers, vertegenwoordigers van technologiebedrijven, fruitteeltadviseurs en onderzoekers de Yakima-vallei en de Columbia Basin in de staat Washington. De delegatie was te gast bij de Washington Tree Fruit Research Commission (WTFRC). Het bezoek werd opgezet in het kader van het Orchard of the Future partnership tussen Washington, Oregon en Nederland.

Washington toer Yakima vallei bezoek

Tijdens de reis kreeg de groep de unieke kans om de diverse en overvloedige productie van appels, peren, kersen en andere soorten steenfruit in deze belangrijke Amerikaanse productieregio van dichtbij te ervaren. Ze hadden uitgebreide interacties met lokale telers, technologiebedrijven en kennisinstituten, en vergaarden nieuwe inzichten in boomgaardontwerpen, milieuomstandigheden en geavanceerde landbouwtechnologieën.

De Nederlandse delegatie, waaronder meerdere jonge kwekers, begon hun tour in de Yakima-vallei. Onder leiding van Ines Hanrahan, directeur van de Washington Tree Fruit Research Commission (WTFRC), begon de dag met een bezoek aan een grote kersen- en perenboomgaard. Hier leerden ze over Amerikaanse kersenrassen, veredelingsprogramma's en moderne trainingssystemen. De groep verkende vervolgens hightech innovaties van Orchard Robotics, Green Atlas en Vivid Machines, met een demonstratie van een nieuwe oogstrobot door Dr. Ming Luo, Assistant Professor in Autonomous Robotic Systems bij Washington State University.

In de middag bezocht de groep Zillah, WA, om meer te leren over de kersenmarkttrends, detectietechnologieën en oogstschattingen. In Cowiche, WA onder leiding van Paul Cathcart, Area Manager voor Chiawana Orchards werd gesproken over moderne appelboomgaarddesigns voor automatisering, met de nadruk op de productie van Honeycrisp appels. Ook werd ingegaan op |(het voorkomen van) zonnebrandschade, fruitmot en kurkstip. De dag werd afgesloten met een rondleiding door de indrukwekkende kersenverpakkingslijn van Washington Fruit.

Real time datacollectie en technologieadoptie

De tweede dag begon met een presentatie van Andrew Sundquist over irrigatietechnieken en het vochtmeetsysteem voor appels van Phytech bij Sundquist Fruit & Cold Storage. Deze technologie biedt realtime informatie over de gezondheid van bomen en gewassen, waardoor irrigatie en gewasproductie kunnen worden geoptimaliseerd. De dag omvatte ook een netwerklunch en een rondetafel discussie over het stimuleren van innovatieadoptie. De avond werd afgesloten met een netwerkdiner bij Bale Breaker brouwerij in Moxee, gevolgd door een zonsondergangstour bij een hopverwerkingsinstallatie.

Bezoek aan de Columbia Basin

Op de derde dag reisde de groep naar de Columbia Basin, met bezoeken aan Royal Ridge Farms, Winchester Orchards in Ephrata, en Automated Ag in Moses Lake. Deze stops boden inzichten in grootschalige boomgaardoperaties en geavanceerde landbouwtechnologieën.

Ook bracht de groep een bezoek aan Royal Dairy in Royal City, Washington. Royal Dairy is een bedrijf met meer dan 6.000 melkkoeien en 5.000 vleesrunderen. Op deze faciliteit wordt dagelijks een half miljoen liter afvalwater door een groot bed van regenwormen gefilterd. Deze wormen gebruiken het mestwater als nutriënt en verwijderen schadelijke chemicaliën uit het water. Het gefilterde water wordt vervolgens hergebruikt op de boerderij. Het zogenaamde vermifiltratie systeem, geïnstalleerd door BioFiltro, is een van de weinigen in de Verenigde Staten en wordt gezien als een veelbelovende oplossing voor landbouwvervuiling en het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen.

Fruitteeltonderzoek door Washington State University

De vierde dag omvatte een bezoek aan de WSU Sunrise Research Orchard, gevolgd door een middagtour door CRO Orchard met Zirkle Fruit. De groep leerde over plaag- en ziektebeheer, bacterievuur, fruitmot en biologische bestrijding. De avond was gewijd aan de lokale perenindustrie, met stops bij de perenboomgaarden van Shawn Cox en Mel Weythman in Monitor. Beiden nemen deel aan de IPM/scoutingprogramma’s van de WTFRC.

Op de laatste van de reis werd een bezoek gebracht aan het Center for Precision and Automated Agricultural Systems (CPAAS) en het Ag Weather Network Open House, van WSU waar verschillende demonstraties werden gegeven van geavanceerde pluk-, spuit- en datasystemen en de groep updates kreeg over weer- en gewasdetectietechnologieën die worden onderzocht aan deze universiteit. 

Observaties

  • De bijzondere gastvrijheid en bereidheid van fruittelers in Washington om informatie en kennis te delen met de delegatie.
  • De enorme schaal van de productie van appels en kersen in deze staat en de grote verscheidenheid en variëteit tussen de productielocaties, in omvang, in boomvormen, in het type hagen en de gevolgen daarvan voor het ontwikkelen van nieuwe technologie voor in de boomgaard.
  • Er worden verschillende geautomatiseerd plukrobots getest, zowel in het laboratorium als in de boomgaard, maar deze zijn allemaal nog te langzaam en nog niet accuraat genoeg. De timeline voor een goed functionerende robot is onduidelijk.
  • De kosten zijn mogelijk te hoog om een robot te ontwikkelen die alleen een ding kan doen. Het streven is om in de toekomst multifunctionele robots te ontwikkelen die het hele jaar door ingezet kunnen worden om verschillende handelingen uit te voeren.
  • Spuittechniek in Washington loopt ver achter vergeleken met Nederland, vooral ten aanzien van driftreductie.
  • Er was veel belangstelling voor het verzamelen van informatie op boomniveau en zelfs op fruitniveau. Datamanagement is een van de thema’s waarvoor belangstelling is om verder op samen te werken.

Conclusie

De weeklange tour leverde waardevolle inzichten op en bevorderde nieuwe verbindingen. Het bezoek benadrukte het belang van internationale samenwerking voor het verbeteren en optimaliseren van de productie van appels, peren en kersen, met name bij het beheren van milieustress en het verbeteren van fruitkwaliteit en -opbrengsten. Het "Orchard of the Future"-programma, een samenwerkingsinitiatief van NLWorks, FME, WTFRC, de Nederlandse en Amerikaanse overheid en private partners, heeft tot doel de boomgaard- en fruitteeltindustrie wereldwijd te moderniseren. 

Voor meer informatie, zie: Orchard of the Future.