Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 43)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 43, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:

- Defra kondigt interne review aan van regelgeving en toezichthouders voor stimuleren economische groei in balans met milieubescherming

- VK benoemt natuurgezant

- ‘Handhavingsprobleem bij regulering dierenwelzijn in veehouderij’ 

Droogte

Defra kondigt interne review aan van regelgeving en toezichthouders voor stimuleren economische groei in balans met milieubescherming

De regering heeft de econoom Dan Corry benoemd om de review te leiden. Economische groei is een belangrijk speerpunt van de regering en Defra moet hierin een belangrijke rol gaan spelen. Defra verklaart dat de hervormingen specifiek moeten gaan leiden tot meer private investeringen in de water sector; bijdragen aan de ontwikkeling van een circulaire economie; helpen bij het ontwikkelen van pragmatische oplossingen voor meer woningbouw en infrastructuur; en minder administratieve lasten voor boeren. De review zal ook onderzoeken of toezichthouders voldoende toegerust zijn om economische groei te stimuleren en investeringen uit de private sector te realiseren. Brancheorganisatie AIC (Agricultural Industries Confederation) verwelkomt de review hier.

VK benoemt natuurgezant

De regering heeft Ruth Davis benoemd tot Special Representative for Nature (gov.uk). Het is de eerste keer dat de regering van het VK deze rol heeft gecreëerd. Davis neemt deel aan de VN-Biodiversiteitsconferentie COP16 als pleitbezorger voor de natuur samen met de Britse delegatie onder leiding van Defra-minister Steve Reed.

‘Handhavingsprobleem bij regulering dierenwelzijn in veehouderij’

Een nieuw rapport van de denktank Social Market Foundation stelt dat er een ‘handhavingsprobleem’ is bij de regulering van dierenwelzijn in de Britse veehouderij. De denktank stelt dat het feit dat niet meer dan 2,3% van overtredingen wordt vervolgd suggereert dat er wat aan de hand is. Een meerderheid van boerderijen wordt iedere 12-18 maanden geïnspecteerd door private certificeringprogramma’s (keurmerken zoals Red Tractor) en de overheid is minder zelf gaan inspecteren. De naleving zou weliswaar iets beter zijn op boerderijen die deelnemen aan deze private programma’s. Deelname aan deze programma’s zou echter geen garantie zijn van naleving van de dierenwelzijnseisen en de programma’s zouden aantoonbaar zelf onvoldoende actie in actie komen bij overtredingen, aldus het rapport. Het rapport stelt dat wanneer er kwesties zijn geïdentificeerd deze maar zelden worden onderzocht en dat niet-naleving veelal informeel wordt behandeld vanwege een fragmentatie en gebrek aan middelen bij de private programma’s. Het rapport doet onder andere de aanbeveling aan de regering om de verantwoordelijkheid voor de handhaving exclusief aan de Animal and Plant Health Agency (APHA) op te dragen.