Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 41)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 41, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:

-BTOM: VK verlengt vrijstelling van Safety and Security Declaratie bij import in VK tot 31 januari 2025

-Food Standards Agency krijgt £1,6 miljoen van regering voor onderzoek veiligheid celcultuurproducten om regulering te kunnen hervormen

-Inputkosten landbouwbedrijven in VK gemiddeld 44% gestegen sinds 2019

Beeld: ©LNV / FreeImages.com

BTOM: VK verlengt vrijstelling van Safety and Security Declaratie bij import in VK tot 31 januari 2025

Met de start van de laatste fase van de invoering van het nieuwe Britse grenscontrolesysteem, het Border Target Operating Model (BTOM), wordt de aangifte van een Safety and Security Declaration bij de Britse douane verplicht voor alle importzendingen vanuit de EU. Deze laatste fase zou vanaf 21 oktober a.s. worden geïmplementeerd maar is nu uitgesteld tot 31 januari 2025 heeft HM Revenue and Customs deze week in een update van de richtlijnen bekendgemaakt.

Food Standards Agency krijgt £1,6 miljoen van regering voor onderzoek veiligheid celcultuurproducten om regulering te kunnen hervormen

In een persbericht schrijft de Food Standards Agency hiermee een nieuw team te zullen gaan werven om wetenschappelijk bewijs te verzamelen over de veiligheid van celcultuurproducten en de technologie die wordt gebruikt om deze te maken. Die informatie moet gaan helpen bij het maken van aanbevelingen over de veiligheid van producten en de beantwoording van vragen bij de procedure voor de markttoelating van producten.

Inputkosten landbouwbedrijven in VK gemiddeld 44% gestegen sinds 2019

Het productschap AHDB bericht dat de kosten van ligstro meer dan verdubbeld zijn. Boeren betalen nu gemiddeld tussen 38-50% meer voor elektriciteit, kunstmest, diervoeders en motorbrandstoffen. De varkenshouderij zag de grootste gemiddelde kostenstijging (54%), vooral vanwege de hogere diervoederprijzen. De kosten voor melkvee- en schapenhouders stegen gemiddeld met respectievelijk 44% en 39%.