Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 34)
De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 34, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:
- NFU wijst op bio- en voedselveiligheidsrisico’s bij de problemen rond invoercontroles; schapenhouders dringen aan op volledige implementatie invoercontroles
- ‘Agrarisch natuurbeheerprogramma’s kunnen bijdragen aan biodiversiteit’
- Aantal ‘megaboerderijen’ met koeien afgelopen vijf jaar in Groot-Brittannië met 6% gestegen
NFU wijst op bio- en voedselveiligheidsrisico’s bij de problemen rond invoercontroles; schapenhouders dringen aan op volledige implementatie invoercontroles
De National Farmers Union (NFU) schrijft in een brief aan Defra-staatssecretaris Baroness Hayman in toenemende mate bezorgd te zijn over de problemen bij de SPS invoercontroles (Border Target Operating Model) en de gevolgen hiervan voor land- en tuinbouwbedrijven (NFU). De NFU voert hierbij ook aan dat deze problemen zouden leiden tot een ‘grotere mate van risico in relatie tot de bio- en voedselveiligheid dan nodig of acceptabel is’. De NFU dringt er bij de regering op aan om voldoende middelen toe te wijzen voor de bestrijding van fraude en illegale activiteiten.
De NFU schrijft dat de verplaatsing van de SPS controles naar de Border Control Posts (BCPs) extra risico’s en kosten met zich mee brengt. Bedrijven zouden de BCPs nu meer zien ‘als een plaats van infectierisico’s dan van inspectie’. De NFU wijst in de brief ook op de schade door vertragingen en het onjuist omgaan met goederen aan de grens en stijgende tarieven van Europese transportbedrijven. Telers die de controles bij de plaats van bestemming willen laten uitvoeren kampen met onzekerheid rond de kosten voor het opzetten van een keurpunt.
Ook de National Sheep Association (NSA) vraagt bij de regering om aandacht voor de bio- en voedselveiligheidsrisico’s sinds de invoering van het Border Target Operating Model. De NSA dringt er bij de regering op aan om de volledige uitvoering van importcontroles op vlees zo snel mogelijk te implementeren. De NSA waarschuwt al langer dat de invoering van de controles een oneerlijk speelveld creëert voor Britse producenten. Maar de NSA waarschuwt nu ook dat nieuwe informatie laat zien dat in de laatste maanden aanzienlijke hoeveelheden schapenvlees illegaal zijn ingevoerd waarmee niet alleen de veiligheid van het voedsel in gevaar zou komen, maar ook ziektes kunnen worden geïntroduceerd en de standaarden waarmee Britse producenten werken onder druk zouden komen te staan, aldus de NSA.
‘Agrarisch natuurbeheerprogramma’s kunnen bijdragen aan biodiversiteit’
Dit is een van de conclusies van een nieuw rapport van Natural Engeland (een zelfstandig bestuursorgaan) op basis van zeven recent afgeronde studies naar de uitvoering en impact van verschillende opties binnen de Environmental Stewardship en Countryside Stewardship programma’s in Engeland. Een van de studies laat bijvoorbeeld een positief effect zien op de vlinder- en vleermuispopulaties. Het rapport waarschuwt wel dat land niet oneindig is en onder druk staat om naast biodiversiteit, ook voedsel, hout en brandstof te leveren en klimaatverandering te beperken. Het rapport kijkt naar negen scenario’s van landgebruik en concludeert dat geen van deze een sterke vermindering van de uitstoot van klimaatgassen kan realiseren zonder dat daarbij ook de voedsellevering sterk afneemt.
Het rapport stelt dat er ruimte is voor aanpassing en verbetering van agrarisch natuurbeheerprogramma’s om nog meer bij te kunnen dragen aan de biodiversiteit. Ook zouden betere richtlijnen, advies en ondersteuning kunnen bijdragen aan een grotere effectiviteit van agrarisch natuurbeheerprogramma’s.
Aantal ‘megaboerderijen’ met koeien afgelopen vijf jaar in Groot-Brittannië met 6% gestegen
Dit berichtte de BBC vorige week op basis van een eigen Woo-verzoek bij de Animal and Plant Health Agency. Het aantal ‘megaboerderijen’ met meer dan 700 melkkoeien of vleesrunderen is in vijf jaar toegenomen van 756 tot 802 met 915.000 dieren. De BBC schrijft dat Compassion in World Farming in reactie de toename ‘zeer verontrustend’ noemt omdat bij de meeste van deze bedrijven koeien jaarrond op stal zouden staan. De NFU zegt in reactie dat jaarrond op stal staan niet gebruikelijk is in het VK en dat er minder dan twintig bedrijven zijn met meer 5.000 vleesrunderen en er niet meer dan een handvol bedrijven zijn met meer dan 1.000 melkkoeien. Noord Ierland telt 141 megaboerderijen met meer dan 700 dieren.
Een ‘megaboerderij’ betekent niet automatisch dat dieren jaarrond op stal staan, zoals dit oudere bericht laat zien over een vleesveehouder met meer dan 3.500 dieren die tot 7 maanden per jaar op weide worden gehouden. Ook kunnen op een ‘megaboerderij’ stallen verdeeld zijn over verschillende locaties.