Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 26)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 26, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:

- Regering VK stelt ‘voortdurende’ en ‘opzettelijke fouten’ vast in invoerdocumentatie
- Lagerhuisverkiezingen: sector waarschuwt voornaamste partijen voor ‘risico van voedseltekorten’
- VK tuinbouw productievolume daalt gestaag, zeker sinds Brexit

Bite-sized

Regering VK stelt ‘voortdurende’ en ‘opzettelijke fouten’ vast in invoerdocumentatie

Dit schrijft het Cabinet Office in haar nieuwste Border Bulletin van 18 juni jl. (zie ook: porthealth.uk).
Defra waarschuwt hard op te zullen treden tegen handelaren en logistieke bedrijven die herhaaldelijk ‘opzettelijke’ fouten maken in formulieren om hiermee schijnbaar controles en extra importkosten te vermijden. Havengezondheidsautoriteiten gaan nu actief zoeken naar dergelijk gedrag.
Defra zegt op de hoogte te zijn dat sommige bedrijven regelmatig goederen als low risk bestempelen terwijl ze medium risk waren en high risk producten als medium risk bestempelen. Het departement stelt dat er ook een probleem is met importeurs die geen gezondheidscertificaten meeleveren voor vlees en zuivelproducten of fytosanitaire certificaten voor plantmateriaal. Importeurs zouden ook proberen meerdere gezondheidscertificaten op te nemen in één Common Health Entry Document (CHED) terwijl de regelgeving voorschrijft dat in de meeste gevallen voor iedere productgroep een gezondheidscertificaat (EHC) én separaat CHED vereist is. Bedrijven betalen hierdoor minder (voor high en medium risk producten kan de common user charge oplopen tot £145 per CHED).

Lagerhuisverkiezingen: sector waarschuwt voornaamste partijen voor ‘risico van voedseltekorten’

De National Farmers’ Union en de koepelorganisaties Food and Drink Federation, British Retail Consortium en UK Hospitality beschuldigen de Conservatives, Labour en de Liberal Democrats van het negeren van het ‘risico van voedseltekorten’ met voedselzekerheid een ‘blinde vlek’ in hun verkiezingscampagnes. In een brief aan de partijleiders noemen de organisaties de prioriteiten voor de voorziening en betaalbaarheid van voedsel, waaronder: een verbetering van het systeem van ruimtelijke planning ten behoeve van investeringen in het moderniseren van gebouwen en infrastructuur; industriebeleid dat investeringen, onderzoek en innovatie stimuleert; beschikbaarheid van personeel door een gecoördineerde aanpak van beleid voor immigratie, de arbeidsmarkt en skills; een landbouwbegroting waarmee milieudoelen en klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen kunnen worden behaald; inzet op vermindering van niet-tarifaire handelsbelemmeringen met de belangrijkste handelspartners (Food and Drink Federation).

VK tuinbouw productievolume daalt gestaag, zeker sinds Brexit

Volgens de meest recente statistieken stond de tuinbouwproductie in 2023 in het VK onder druk. Hoewel er in de berichtgeving door de overheid de nadruk wordt gelegd op de gestegen waarde van de productie van groenten, fruit en sierteelt (zowel open teelten als beschermde teelten) bevestigen de cijfers de neergaande trend die al enige jaren waarneembaar is. Hoewel er geen analyse van oorzaken wordt gepresenteerd is uit signalen van de sector zelf bekend dat gestegen energiekosten en andere inputkosten, het tekort aan arbeidskrachten en diverse andere problemen (o.a. ook krijgen van bouwvergunningen) de sector onder druk houden. Niet voor niets kondigde de huidige regering op 15 mei jl in haar Farm to Fork Summit op Downing Street 10 aan om met een blauwdruk voor de tuinbouw te zullen komen en 80 mln pond per jaar beschikbaar te willen stellen voor investeringen in de tuinbouw. De vraag is wat van die belofte waargemaakt kan worden na de komende verkiezingen van 4 juli.