Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 13)


De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 13, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met deze editie:

- Regering stelt maximum aan uit gebruik nemen van landbouwgrond onder SFI

- Hogere betalingen voor aanplant bomen in Engeland

- Nederland Lounge op International Food & Drink Event 2024 

- Food Standards Agency stelt voor autorisatieproces novel foods te stroomlijnen 

- Vogelgriep: voortaan ook bij minder dan 50 vogels verplichte registratie

IFE 2024
Beeld: ©LNV-LON / Mahsa A.
IFE 2024

Regering stelt maximum aan uit gebruik nemen van landbouwgrond onder SFI

Voortaan zullen nieuwe deelnemers aan het Sustainable Farm Incentive (SFI) programma van Engeland maximaal 25% van hun land kunnen gebruiken voor zes SFI-activiteiten die land direct uit de productie van voedsel halen. Met dit besluit schrijft Defra tegemoet te komen aan de zorgen van de landbouwsector over de voedselzekerheid van het VK. De National Farmers Union verwelkomt de aankondiging evenals de Agricultural Industries Confederation (AIC) van input-leveranciers.

Defra schrijft dat hoewel er tot dusver maar beperkte aanwijzingen zijn dat boeren grote delen van hun land uit productie nemen voor SFI-activiteiten, in een klein aantal gevallen boeren meer gebruik maken van sommige van de betreffende zes activiteiten dan de bedoeling is. 

Defra heeft tot dusver 15.000 aanvragen voor SFI-betalingen ontvangen en heeft 14.000 contracten aangeboden. Ongeveer 80.000 boeren in Engeland kunnen in aanmerking komen voor het SFI-programma.

Hogere betalingen voor aanplant bomen in Engeland

De regering verhoogt het maximum subsidiebedrag dat boeren per hectare kunnen ontvangen voor de aanplant van bomen op hun land met 45% (naar £11,600 per hectare), hebben Defra en de Forestry Commission bekendgemaakt in een update van het England Woodland Creation Offer programma.

Nederland Lounge op International Food & Drink Event 2024

Vier Nederlandse bedrijven namen deze week deel aan de Nederland Lounge op de International Food Event (IFE) in Londen. De lounge, georganiseerd in samenwerking met Export Partner, is onderdeel van een meerjarige inzet op de promotie van duurzame en innovatieve Nederlandse food & drink producten richting de Britse markt. Voorafgaand aan de beurs werd een trendtour georganiseerd met bezoeken aan verschillende retailbedrijven in Londen. Deelnemende bedrijven waren No Fairytales, 04Life, MadeGood en Durum Company. Negen andere Nederlandse bedrijven namen met een eigen stand aan de IFE deel.

Food Standards Agency stelt voor autorisatieproces novel foods te stroomlijnen

Het bestuur van de Food Standards Agency (FSA) is hiermee vorige week akkoord gegaan. Met het uittreden uit de EU is hetzelfde autorisatieproces voor gereguleerde diervoeders en voedingsmiddelen zoals smaakstoffen en novel foods aangehouden, maar de FSA stelt dat ‘significante veranderingen’ nodig zijn om gelijke tred te houden met de innovatie in de voedingsmiddelen industrie en om ervoor te zorgen dat consumenten sneller toegang hebben tot een bredere keuze van innovatieve producten, schrijft de FSA hier.

De eerste verandering die de FSA voorstelt is het verwijderen van de eis van periodieke re-autorisatie om hiermee meer capaciteit vrij te maken. De FSA zegt dat 22% van aanvragen voor gereguleerde producten re-autorisaties betreft, vooral van diervoeders. De tweede verandering waarmee het bestuur akkoord is gegaan is dat autorisaties niet langer via secondaire wetgeving maar via een nieuw officieel register worden verleend. De FSA zal over deze voorstellen na ministeriële goedkeuring dit voorjaar een open consultatie starten.

Vorige maand werd bekend dat de FSA dit najaar een pilot wil beginnen om wetenschappers te laten samenwerken met geselecteerde bedrijven voor het testen van de veiligheid van kweekvlees.

Vogelgriep: voortaan ook bij minder dan 50 vogels verplichte registratie

De huidige wetgeving voorziet alleen in een registratieplicht voor vogelhouders met een aantal van meer dan 50 pluimvee. Per 1 oktober a.s. zal in Engeland en Wales de registratieplicht gelden voor alle vogelhouders, inclusief hobbyhouders (met een uitzondering voor bepaalde gezelschapsvogels die geheel binnenshuis in een kooi worden gehouden). Dit heeft Defra aangekondigd in reactie op de uitkomsten van een vorig jaar gehouden consultatie. Vogelhouders zullen onder andere hun contactgegevens, de locatie van de vogels en de betreffende vogelsoorten moeten registreren en deze informatie jaarlijks moeten updaten. De deadline hiervoor in Schotland is 1 september.