Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 28).

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 28, 2023. Opgesteld door het landbouwteam van de NL-ambassade in Londen.
 

Bite-sized

LNV-Innovatiemissie met focus op Outdoor HortiTech

Vorige week organiseerden LAN-Londen en RVO een LNV-innovatiemissie met een focus op technologie voor de open teelt van groente en fruit. Vertegenwoordigers van acht Nederlandse hortitech bedrijven, WUR en de topsectoren T&U en Agri & Food bezochten van 10-13 juli technologie-startups, telers, kennisinstellingen en de FruitFocus-beurs in oost- en Zuid-Engeland, waaronder groenteteler G’s, robotbouwer Dogtooth, en fruitteler Adrian Scripps. Doel van de missie was het verkennen van mogelijkheden tot hechtere samenwerking, in de vorm van een PPP, voor technologisch innovatie tussen de sectoren in het VK en Nederland. 

LAN-Londen en RVO organiseerden een LNV-Innovatiemissie

Beide landen kennen vergelijkbare uitdagingen in de groente- en fruitteelt zoals rond de beschikbaarheid van personeel en het gebruik van water en gewasbeschermingsmiddelen. De clusters Agri-TechE en Growing Kent & Medway organiseerden twee netwerkbijeenkomsten voor de missie. De missie werd afgesloten met een ronde tafel met vertegenwoordigers van deze clusters, het Britse agentschap voor onderzoek en innovatie (UKRI), Defra en de Agri-Tech Centres. De aanwezige Nederlandse en Britse partijen zullen gezamenlijk verder werken aan de ontwikkeling van een publiek-private samenwerking tussen het VK en Nederland voor innovatie in de open teelt van groente- en fruit.

Spencer belooft nieuwe regelgeving voor eerlijkheid en transparantie in de zuivelketen

Defra-landbouwstaatsecretaris Mark Spencer vertelde de aanwezigen op de Great Yorkshire Show dat nieuwe regelgeving (uitvoeringsbesluit) moet gaan zorgen voor schriftelijke contracten met duidelijke en ondubbelzinnige voorwaarden en prijsbepalingen. De nieuwe regelgeving later dit jaar zal ook ervoor zorgen dat wijzigingen in contracten niet kunnen worden opgelegd aan boeren zonder hun akkoord. Er komen duidelijke regels rond opzegtermijnen en exclusiviteit en de regering belooft te zullen werken aan een handhavingsmechanisme (gov.uk). De nieuwe regelgeving is een langverwachte uitkomst van een consultatie (dairy review) die de regering in juni 2020 begon in reactie op zorgen over de marktpositie van melkveehouders in de zuivelketen.

Veredelaars sporen regering aan voorsprong van VK met regelgeving precision breeding sneller te benutten

De oproep van de British Society of Plant Breeders (BSPB) komt na de publicatie van de Commissievoorstellen voor EU regelgeving voor Nieuwe Genomische Technieken (NGT). Volgens de BSPB zou het VK riskeren achterstand op te lopen op de EU wat betreft de regulering van NGT-producten. Met de Precision Breeding Act 2023 van maart jl.  reguleert het VK weliswaar gene edited gewassen niet meer als ggo, maar de uitwerking van de bepalingen, in het bijzonder voor het op de markt brengen van producten, is nog niet afgerond. De BSPB waarschuwt voor de administratieve lasten, tijdsverlies en kosten als de Food Standards Agency een separaat regelgevingsproces opzet voor het op de markt brengen van precision bred producten, waar het volgens BSPB op lijkt.

De Precision Breeding Act 2023 zal pas volledig van kracht zijn als ongeveer eerst 30 secondaire uitvoeringsbesluiten zijn genomen—sommigen verwachten daarom dat de eerste precision bred producten pas tegen het eind van dit decennium op de markt zullen verschijnen. 

VK tekent toetredingsverdrag CPTPP

Business and Trade Secretary Kemi Badenoch tekende afgelopen weekend het toetredingsprotocol in Nieuw Zeeland (gov.uk). De regering heeft deze samenvatting van het verdrag gepubliceerd. Voor de Annexen met tarieflijsten zie: gov.uk. De Trade and Agriculture Commission die een officiële adviesrol heeft in het ratificatieproces is een consultatie begonnen. De ratificatie door het VK en inwerkingtreding zal naar verwachting in de tweede helft van 2024 geschieden.

De regering beraamt dat de toetreding over tien jaar 0,08% zal toevoegen aan de omvang van de Britse economie (gov.uk). Eierproducenten en de dierenwelzijnsorganisatie RPSCA waarschuwen voor een toename van de invoer van eieren van een lagere kwaliteit (BFREPA).

Eerste visserijbeheerplannen gepubliceerd voor consultatie

Defra is gestart met consultaties over de eerste zes Fisheries Management Plans, waaronder voor baars, krab, kreeft en Sint-Jacobsschelp. Onder de Fisheries Act 2020 zullen Defra en autoriteiten van Schotland, Wales, en Noord Ierland in totaal 43 beheersplannen ontwikkelen. Defra is ook een consultatie begonnen over het afschaffen van het plafond van de quota voor schepen onder 10 meter; een consultatie over het Remote Electronic Monitoring in Engelse wateren; een consultatie over een nieuwe aanpak wat betreft het terugzetten van bijvangsten; een consultatie over vergunde recreatieve catch & release visserij van blauwvintonijn; en kent £45,6 miljoen van het UK Seafood Fund toe voor de modernisering van infrastructuur (gov.uk).

Nieuwe middelen voor verbetering laagveengebieden

Defra heeft aangekondigd meer dan £7,5 miljoen te investeren in innovatieve waterbeheer projecten in laagveengebieden. Defra bevestigde hierbij ook alle aanbevelingen van het nieuwe rapport van de voorzitter van de Lowland Agricultural Peat Task Force te zullen overnemen. Daarnaast kondigde Defra aan £5 miljoen uit het Paludiculture Exploration Fund toe te kennen aan twaalf projecten in Engeland gericht op het ontwikkelen van paludicultuur (natte teelt) als een commercieel levensvatbare vorm van landbouw op laagveen.

Coloradokever
Beeld: ©Oleksandr_K|CC BY-SA 2.0|https://www.flickr.com/photos/oleksandr_k

Coloradokever aangetroffen in Engeland

Defra en de Animal and Plant Health Agency (APHA) hebben een uitbraak van de Coloradokever (Leptinotarsa decemlineata) in het graafschap Kent bevestigd, de eerste uitbraak in het VK sinds 1977 (gov.uk). Een week later bevestigden zij de (niet-gerelateerde) aanwezigheid van een volwassen Coloradokever in het graafschap Hampshire. APHA voert surveys uit in de betreffende omgeving. De Coloradokever is in het VK niet endemisch en gereglementeerd als een quarantaineorganisme.