Bite-sized: het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk
De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat - 2023, week 21
Ministers bespreken vrijwillig prijsplafond voor essentiële levensmiddelen met supermarktketens
Volgens The Guardian en The Financial Times zijn Britse ministers in gesprek met supermarktketens om vrijwillige prijsplafonds in te stellen voor de meest essentiële levensmiddelen, zoals brood en melk. Het plan lijkt veel op een recente overeenkomst tussen de Franse overheid en voedselretailers in Frankrijk om de ‘laagst mogelijke prijs’ te hanteren op een aantal alledaagse producten voor een periode van 3 maanden, waarbij de retailers zelf kunnen bepalen op welke producten dit van toepassing zal zijn. Volgens een regeringswoordvoerder zal de Britse regering de prijsplafonds niet verplicht stellen: “Any scheme to help bring down food prices for consumers would be voluntary and at retailers’ discretion.” De plannen voor vrijwillige prijsplafonds wordt door verschillende brancheorganisaties in de levensmiddelensector bekritiseerd als inefficiënt, terwijl de landbouwsector bezorgd is dat de plannen nog meer druk zullen geven voor primaire producenten, terwijl de winstmarges al krap zijn en de inputkosten hoog.
Overigens blijkt uit cijfers van de British Retail Consortium (BRC) dat de voedselprijsinflatie in mei licht gedaald is van 15.7% naar 15.4%. dit is volgens de BRC een teken dat de voedselprijsinflatie over de piek heen is. De BRC waarschuwt echter wel dat de extra kosten voor voedselretailers naar aanleiding van de aanstaande grenscontroles op import van voedsel uit de EU en de Extended Producer Responsibility op verpakkingsmateriaal mogelijk de voedselprijsinflatie weer kunnen aanwakkeren.
Regering trekt Animal Welfare (Kept Animals) Bill in om maatregelen individueel te introduceren
De Animal Welfare (Kept Animals) Bill 2021-22 werd door de regering-Johnson in 2021 geïntroduceerd en gold als hoeksteen van de beleidsagenda voor dierenwelzijn van de Conservatives. De regering trekt het wetsvoorstel in om te voorkomen dat Labour de behandeling hiervan aangrijpt om een stemming af te dwingen over een aanscherping van de regels rond de jacht (BBC News). Het wetsvoorstel zou onder andere voorzien in een verbod op de export van levende dieren en nieuwe bevoegdheden voor de aanpak van de smokkel van puppies. Minister of State Mark Spencer zegt dat de regering toegewijd blijft aan de verkiezingsbelofte en de belangrijkste onderdelen van het wetvoorstel nu separaat als individuele maatregelen zullen worden geïntroduceerd: ‘de meest effectieve route’ blogt Defra.
De dierenwelzijn organisaties Compassion in World Farming UK en de RSPCA hebben met teleurstelling gereageerd. De National Sheep Association (NSA) zegt dat schapenhouders gefrustreerd zullen zijn over de ontstane verwarring. De NSA had hoge verwachtingen voor de maatregelingen in het wetsvoorstel voor de bescherming van schapen tegen honden (sheep worrying) maar vreest nu nieuwe vertragingen. De NSA verwacht dat de regering zal vasthouden aan de verkiezingsbelofte om de export van levende dieren te verbieden: “The fact that there is no Border Control Point (BCP) with a live animals facility means that no one should assume this trade will resume”. De Farmers' Union of Wales heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat een dergelijk verbod een essential lifeline zal afsnijden voor schapenhouders (Farming UK).
Subsidies voor ontwikkeling technologische oplossingen voor drijfmest in Noord Ierland
Het Department of Agriculture, Environment and Rural Affairs van Noord Ierland heeft aangekondigd eerder dit jaar in totaal £600,000 aan subsidies te hebben verleend aan zes Noord Ierse bedrijven voor de ontwikkeling van nieuwe technologische oplossingen voor de reductie van fosfaat in drijfmest en efficiënt hergebruik van organische nutriënten. De bedrijven zullen hierbij onderzoeken hoe drijfmest kan worden gesepareerd voor energie productie met een minimaal verlies aan stikstof en methaan. De resterende nutriënten zouden daarmee kunnen worden verwerkt tot kunstmestvervangers voor gebruik in Noord Ierland en voor de export. De zes projecten zullen volgende maand worden afgerond.
Britse frisdrank associatie trekt steun voor invoering Schotse statiegeldregeling in 2024 in
Na onenigheid tussen de Schotse regering en de regering in Westminster over de introductie van een statiegeldregeling in Schotland in 2024, heeft de British Soft Drinks Association (BSDA) in een reactie aangekondigd dat de enige haalbare optie voor de invoering van een statiegeldregeling een regeling is die het hele VK omvat en op zijn vroegst in oktober 2025 kan worden ingevoerd. De BSDA steunde aanvankelijk de invoering van de statiegeldregeling in Schotland, de eerste van zijn soort in het VK, maar nadat de Britse overheid aan Schotse First Minister Humza Yousaf heeft laten weten dat ze enkel een noodzakelijke uitzondering zou maken op de UK Internal Market Act als de statiegeldregeling zou gelden voor plastic flessen en blik (en dus niet voor glas), heeft de BSDA haar steun ingetrokken. BSDA director general Gavin Partington zei hierover het volgende: “Our members have made significant investments of money, resource and time since 2019 to prepare for the launch of DRS Scotland. However, given the level of political uncertainty currently surrounding DRS Scotland, surely the only viable option now is for all stakeholders to commit to launching DRS across the UK on the same timeframe, October 2025.” (The Grocer)