Bite-sized: het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat - 2023, week 17 & 18

Bite-sized

Target Operating Model: geen fytosanitair certificaat en controles voor import groenten en fruit

Vrijdag 28 april jl. heeft Defra, zoals eerder in april aangekondigd, de risico categorisatie gepubliceerd voor de import van dieren en dierlijke producten en planten en plantaardige producten vanuit de EU naar het VK. Het meest in het oog springende besluit dat de Britse regering heeft genomen is dat er voor groenten en fruit uit de EU geen fytosanitair certificaat vereist zal zijn vanaf 31 oktober 2023 en dat er ook geen officiële inspecties zullen plaatsvinden op deze producten vanaf 31 januari 2024. Het besluit om alle groenten en fruit uit de EU in de low-risk categorie te plaatsen zal doorlopend worden geëvalueerd en mogelijk worden herzien, maar niet vóór april 2024. Voor snijbloemen en (tuin-) planten geldt dat er wel een aantal soorten (zoals orchideeën, anjers en chrysanten) in de medium-risk categorie vallen en dus een fytosanitair certificaat nodig zullen hebben vanaf 31 oktober 2023 en onderhevig zullen zijn aan importcontroles vanaf 31 januari 2024. Voor dieren en dierlijke producten komt de risico-categorisatie grotendeels overeen met de indicatieve indeling in de conceptversie van het Border Target Operating Model. De risico-categorisatie voor producten uit overige derde landen (niet-EU) worden in de zomer van dit jaar gepubliceerd.

Seminar regeneratieve landbouw

‘Kennisuitwisseling, samenwerking en communicatie essentieel voor het aanslaan van regeneratieve landbouw’

De laatste jaren is er een groeiende belangstelling in de Britse landbouwsector voor ‘regeneratieve’ landbouwmethodes die focussen op het werken met natuurlijke processen en waarin het verbeteren van de bodem een centrale functie vervult. LAN-Londen organiseerde om deze reden samen met de Britse organisatie LEAF (Linking Environment And Farming) een seminar over dit onderwerp voor het bevorderen van nieuwe contacten en kennisuitwisseling tussen Nederland en het VK. De panellisten uit Nederland waren Arie van der Greft (EIA) met een introductie van het Nationaal Strategisch Plan van Nederland, Djûke Smith - van der Maat (eigenaar boerderij Nieuw Slagmaat) en Wouter-Jan Schouten (TIFN). Sprekers uit het VK waren Lucinda Langton (Head of susatinability voor M&S Foods), Jake Freestone (Farm manager Overbury Enterprises) en Charlie Curtis (eigenaar Progressive Agriculture Services). De moderator voor het evenement was Cedric Porter, vice-voorzitter van LEAF en onafhankelijk landbouwproductieketenadviseur. De ongeveer vijftig deelnemers aan het seminar vertegenwoordigden een breed scala aan bedrijven, kennis- en belangenorganisaties in de landbouw- en levensmiddelensector en Defra. De discussie bracht onder andere naar voren het belang van kennisuitwisseling, wetenschappelijk onderzoek, communicatie, en samenwerking in de keten voor het aanslaan van regeneratieve methodes die een toekomstperspectief bieden en ook daadwerkelijk bijdragen aan het behalen van natuur- en klimaatdoelen.

Ongeloof bij sectororganisaties na schrappen Engelse (glas-)tuinbouw strategie

In de vorig jaar gepubliceerde voedselstrategie van de Britse overheid werd ook een horticulture strategy for England aangekondigd om productiviteit in de sector te bevorderen, (hoog-) gekwalificeerde banen te creëren  en de sector klimaatbestendig te maken. Ook zou er een industry expert on controlled environment horticulture worden aangekondigd. Beide plannen, aangekondigd door toenmalig minister voor landbouw Ranil Jayawardena, worden nu geschrapt. Sectororganisaties reageren vol ongeloof, zo zegt Ali Capper, voorzitster van British Apples and Pears: “It is an extraordinary decision, and it is even more extraordinary that the minister appears to be making that decision at a time when the industry is in crisis and on a knife edge.” Volgens Jack Ward van de British Growers Association is de beslissing symptomatisch voor een breder probleem van kortetermijndenken binnen de overheid.

Marktaandeel Aldi voor het eerst boven de 10 procent

In een recente publicatie van Kantar Worldpanel waarin wordt ingegaan op de minimale daling van de prijsinflatie op levensmiddelen van 17,5% naar 17,3% in de vier weken tot 16 april 2023, staat het wellicht interessantere nieuwsfeitje dat Aldi in het VK voor het eerst een maktaandeel heeft van boven de 10%. Nadat Aldi vorig jaar al Morrisons voorbij streefde om de vierde grootste supermarktketen in het VK te worden, was het in de afgelopen maand opnieuw de snelst groeiende supermarktketen met een omzettoename van 25,1% (Lidl was tweede met 25%, terwijl Tesco, Sainsbury’s en Asda een omzettoename hadden van tussen de 8% en 9%). Tesco blijft de grootste supermarktketen in het VK met een marktaandeel van 27%. Sainsbury’s (14,9%) en Asda (14%) complementeren de top drie. Maar duidelijk is dat consumenten in het VK ten tijde van de ‘cost of living’ crisis steeds vaker kiezen voor de prijsvechters.