Bite-sized: agrofood-nieuws uit het Verenigd Koninkrijk
De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat.
Transparantiegebrek rond onverdoofd slachten
Uit onderzoek van het Food Standards Agency blijkt dat in het VK jaarlijks vele miljoenen dieren onverdoofd worden geslacht. Door gebrek aan etiketteringsvereisten is het niet altijd duidelijk voor de consument wanneer hij vlees van een onverdoofd geslacht dier koopt. In 2018 werd bovendien het vlees van een kwart van de onverdoofd geslachte schapen (zo’n 750.000) geëxporteerd, terwijl de derogatie in de wet op onverdoofd slachten voor religieuze doeleinden alleen de binnenlandse consumptie omvat. De British Veterinary Association (BVA), die een totaalverbod op onverdoofd slachten nastreeft, constateert een gebrek aan transparantie, gezien de ongespecificeerde bestemmingen van veel zendingen. De BVA roept de regering op in elk geval een einde te maken aan de uitvoer van vlees van onverdoofd geslachte dieren.
Britse dierenartsen zien alternatieven voor verbod op export levend vee voor de slacht
De British Veterinary Association (BVA) laat zich ook uit over een eventuele beperking van of zelfs een verbod op het exporteren van levend vee voor de slacht. De BVA is tevreden met de bestaande regelgeving, maar pleit voor betere handhaving en voor verbeteringen die evidence-based zijn. Hierbij dient dierenwelzijn te worden gegarandeerd zowel voor, tijdens als na het transport. Aanbevelingen van de BVA zijn het slachten zo dicht mogelijk bij de plaats van productie (bijvoorbeeld door de inzet van de in de Schotse politiek geopperde mobiele abattoirs) en het niet exporteren van dieren naar bestemmingen waar de dierenwelzijnsstandaarden onduidelijk zijn, waar in het VK verboden methoden worden toegepast of waar onverdoofd geslacht wordt.
Deposit Return System
Michael Gove heeft ten aanzien van de ‘Resources & Waste Strategy’ een reeks consultaties gelanceerd waarin de plannen voor een Deposit Return System (DRS) in Engeland worden toegelicht, een systeem voor het recyclen van blikjes, plastic en glas in het VK, vergelijkbaar met het Nederlandse statiegeldsysteem. De overheid heeft twee mogelijke modellen voor een DRS uiteengezet. De eerste optie, een ‘all-in’ model, richt zich op een breed scala aan verpakkingen van dranken die op de markt worden gebracht, ongeacht de verpakkingsgrootte. Het ‘on the go’ model heeft betrekking op drankverpakkingen tot 750 ml die per stuk worden verkocht, veelal voor consumptie buitenshuis. Het Engelse DRS zal pas in 2023 worden geïntroduceerd. Schotland zal naar alle waarschijnlijkheid al in 2020 een DRS lanceren.