Consultatie over verbod op verkoop energiedranken aan jongeren in Engeland

De regering wil een verbod op de verkoop van energiedranken aan kinderen en jongeren in Engeland. Premier Theresa May ziet het verbod als een belangrijke maatregel om het aantal kinderen met obesitas voor 2030 te halveren.

Energy Drink

De Britse regering is deze maand een consultatie begonnen over een verbod op de verkoop aan jongeren van drankjes die meer dan 150 mg cafeïne per liter bevatten. De regering moet nog besluiten of het verbod gaat gelden voor jongeren tot 16 jaar of voor jongeren tot 18 jaar.

Het verkoopverbod moet een belangrijk onderdeel worden van het Childhood Obesity Plan van de regering dat moet bijdragen aan een halvering van het aantal kinderen met obesitas voor 2030. De regering schat dat de consumptie van cafeïne- en suikerrijke frisdranken in het Verenigd Koninkrijk 50 procent hoger ligt dan in andere landen in Europa.

De meeste Britse gezondheidsexperts verwelkomen het voorstel. De brancheorganisatie Energy Drinks Europe noemt het voorgestelde verbod daarentegen ‘arbitrair, discriminerend en ineffectief’ en stelt dat andere producten veel meer bijdragen aan de consumptie van cafeïne en suiker.

Het verbod zou alleen in Engeland van kracht worden. De regeringen van Wales, Schotland en Noord-Ierland bepalen op dit terrein hun eigen beleid.

De consultatie sluit op 21 November 2018.