Vermindering ammoniakuitstoot Britse landbouw speerpunt in nieuwe Clean Air Strategy

De Britse regering zet met haar Clean Air Strategy in op drastische vermindering van luchtvervuiling en een speerpunt daarbij is de aanpak van ammoniakuitstoot door de landbouw.

Britse boeren zullen moeten investeren in infrastructuur en apparatuur die de emissies reduceren, maar kunnen daarvoor steun verwachten via nieuwe landbouwsubsidies voor het leveren van publieke diensten.

Minister Gove wil resultaat boeken door onder meer verplichte mestinjectie, afdekken van mestvaalten, bemestingslimieten, nieuwe standaarden voor stallen en strengere controles van grotere melkveehouderijen.

Productschap AHDB, zuivelkoepel Dairy UK en de National Farmers’ Union presenteerden gelijktijdig een rapport dat laat zien dat de ammoniakemissies in de melkveehouderij sinds 2008 al met 24 procent gedaald zijn. De Britse melkveehouderij is de grootste agrarische tak van het land en is de derde grootste melkproducent in de EU.

In het consultatiedocument wordt Nederland als effectief voorbeeld genoemd hoe de ammoniakuitstoot in de landbouw kan worden verminderd: tussen 1990-2016 daalde de uitstoot in Nederland met 64%.

Zie onderstaande link voor meer informatie.