Verticale landbouw in het VK: investering van 18 miljoen pond uit Taiwan

Het Taiwanese bedrijf YesHealth Biotechnology heeft het VK gekozen als eerste Europese locatie voor een verticale boerderij. Het bedrijf bouwt de komende twee jaar een nieuwe vestiging in York om pesticide-vrije groentes te produceren.

Verticale landbouw

YesHealth exploiteert thans een high-tech verticale boerderij van 14 etages in Taoyuan City in Taiwan. De uitbreiding naar het VK is volgens de CEO van YesHealth een logische keuze gezien de gunstige markt voor verticale landbouw in het land.

De verticale landbouw is in opkomst, maar staat in het Verenigd Koninkrijk nog in de kinderschoenen. Het eerste commerciële verticale teeltbedrijf in het Verenigd Koninkrijk, Unit 84 van de startup GrowUp Urban Farms, opende twee jaar in een voormalig pakhuis in Oost-Londen. Vorig jaar begon het gerenommeerde James Hutton Institute met gewasproeven in het eerste commerciële verticale teeltbedrijf in Schotland.

De Britse regering wil in het nieuwe landbouwbeleid inzetten op het bevorderen van innovatie-samenwerking in de landbouw. De Britse regering beschouwt de verticale landbouw hierbij als een belangrijke nieuwe ontwikkeling die veel potentieel biedt door de combinatie van robotica, kunstmatige intelligentie, fotonica en biotechnologie.

De Britse regering kondigde onlangs aan de komende jaren 90 miljoen pond te zullen investeren in de ontwikkeling van nieuwe landbouwtechnologie in het kader van de Industrial Strategy.