Kennisoverdracht creëert banen in Uganda

Een toekomst in de landbouwsector klinkt voor veel Ugandese jongeren onaantrekkelijk. Landbouw wordt vaak gezien als een klus voor arme en ongeschoolde mensen. Dat er een goede boterham aan valt te verdienen, is niet bekend bij de meeste jongeren. Het door de Nederlandse ambassade gefinancierde Skilling Youth for Employment in Agri-business (SKY) programma bewijst dat jongeren en landbouw wél samengaan; en met resultaat.

Via het SKY-project worden in Uganda 4.000 jongeren opgeleid voor een baan in de landbouw. Het voornaamste doel van het project is het stimuleren van werkgelegenheid voor jongeren in de sector. SKY werkt samen met verschillende partijen, zoals PUM Netherlands senior experts en HAS Den Bosch, om te zorgen dat de jongeren ervaring kunnen opdoen. Werkgevers in de agribusiness zijn nauw betrokken bij het opleiden, begeleiden en coachen van de jongeren. Daarnaast wordt er met verschillende Ugandese opleidings- en trainingsinstituten, zoals middelbare scholen en mbo’s, samengewerkt zodat deze scholen jongeren blijvend op kunnen leiden, ook als het project is afgelopen.

De deelnemers aan het SKY-project leren door te doen. Ze draaien bijvoorbeeld mee op een commerciële boerderij, of ze zijn verantwoordelijk voor hun eigen oogst in de kas op school. Het project traint niet alleen in agri skills, maar ook in ondernemerschap en andere soft skills die van belang zijn bij het vinden van een geschikte baan.

Geen theorie maar vaardigheden

De aanpak van SKY vraagt een omschakeling van de Ugandese leraren. De theoretische aanpak maakt plaats voor de praktijk. De leraren zijn hierbij geholpen door trainers van Edukans en Nederlandse agrarische onderwijzers. Zij zijn samen naar Uganda gekomen om de leraren van mbo’s, hbo’s en universiteit te trainen om meer actieve werkvormen te gebruiken.

De trainingen hebben ervoor gezorgd dat de docenten nu meer naar buiten gaan en het geleerde toepassen in de praktijk. De aangesloten boerenbedrijven in het SKY-project hebben hulp gekregen van Nederlandse PUM-experts. PUM zorgt voor inhoudelijke expertise bij de bedrijven en helpt bijvoorbeeld bij het maken van het opleidingscurriculum.

Zowel bedrijven als deelnemers profiteren van het SKY-project.  Het SKY project vergroot de kansen voor de deelnemers op een goede baan en verschaft de deelnemende bedrijven gekwalificeerd personeel.

Vier praktijkvoorbeelden

Aan de hand van de hieronder beschreven vier praktijkvoorbeelden wordt duidelijk wat de impact van het SKY-project kan zijn op de deelnemende jongeren en de bedrijven.

Lees verder onder foto

Jeka Poultry Farm importeert Nederlandse leghennen

Trainingen op Jeka Poultry Farm

Bij Jeka Poultry Farm worden de jongeren opgeleid in zowel de pluimveesector als de varkenshouderij. Jeka Poultry Farm is in 2015 verkozen tot Best Farmer in de Uganda Best Farmers Competitie. Zodoende kwam het bedrijf in contact met het SKY-project. Door het project heeft het bedrijf nu dertig jongeren vast in dienst, terwijl dat er eerst tien waren. Na het advies van PUM is het handmatige drinksysteem veranderd in een automatisch drinksysteem.

De boerderij importeert nu ook Nederlandse leghennen van Verbeek. Door deelname in het project is de eierproductie gestegen van 200 naar 312 eiertrays per dag. De samenwerking tussen Jeka Poultry Farm en SKY is te zien in deze video.

Lees verder onder foto

Plantendokter Darius Katwesigye geeft advies en agro-inputs aan andere boeren.

Plantendokter Darius

De 32-jarige Darius Katwesigye heeft een universiteitsgraad en is eigenaar van een agro-input shop in Rwahi. Voordat hij deelnam aan het SKY-project werkte hij voor een baas, maar uitbetaling voor zijn werk bleef vaak uit. Hij had zijn werk net verlaten toen hij op sociale media de kans voorbij zag komen om ervaring op te doen op IBO mixed farm, een privaat bedrijf dat met steun van het SKY-project jongeren traint.

Op IBO mixed farm werd Darius opgeleid tot gecertificeerd plantendokter. Daarnaast volgde hij trainingen in business en entrepreneurship, om meer te leren over business development, finance en customer relations. Na zijn ervaring op IBO mixed farm heeft Darius zijn eigen agro-input shop geopend. De zaken gaan goed: er is een tweede SKY-deelnemer aangenomen die hem ondersteunt in zijn winkel.

Darius werkt daarnaast als horticulture consultant voor het Nederlandse bedrijf House of Seeds, waarmee hij ook potentiële klanten voor zijn input shop vindt.

Lees verder onder foto

Passievruchten vergroten het inkomen van agripreneur Samuel.

Passions Fruit Farmer

Samuel Rutimbirayo is 24 jaar en werkte voorheen als farm manager op een boerderij in Kyankwanzi district. Hij keerde gefrustreerd terug naar zijn ouders toen zijn salaris maar deels werd uitbetaald. Via het SKY-project volgde Samuel trainingen in ‘best agronomic practices of passion fruit production’.

Na zijn traject in het SKY-project haalde Samuel zijn ouders over om vier koeien te verkopen en het geld te investeren in zijn eigen passion fruit farm. Hij begon op 2 acres en dit zijn er inmiddels 5. Samuel gebruikt zijn opgedane kennis en skills op zijn eigen farm, en traint daarnaast drie jongeren om succesvol hun eigen passion fruit farm te runnen. Samuel is uitgegroeid tot een voorbeeld voor anderen in zijn dorp. In de toekomst wil hij zijn passion fruit farm verder uitbreiden en meer jongeren trainen om succesvolle agripreneurs te worden.

Lees verder onder foto

Farm manager Eva professionaliseert de bananenplantage.

Farm manager en leiderschap

Eva Katushabe is 23 jaar en is op dit moment bezig met het behalen van haar universiteitsgraad in landbouw. Ze volgde in januari 2017 de crop farm managers training van het SKY-project. Gedurende vijf maanden werkte zij op een mixed farm en volgde zij trainingen in onder andere business startups, business scalability en soil fertility management.

Sinds februari 2018 werkt Eva als farm manager op Kitara Farm, waar ze verantwoordelijk is voor 40 acres passievrucht, bamboe, melkvee en een bananenplantage. Ze geeft leiding aan elf fulltime en tien parttime werknemers. Eva heeft verschillende succesvolle projecten op de farm geïnitieerd. Zij regelde een biogasinstallatie, startte een konijnen- en visteeltproject en stimuleerde betere agronomische praktijken op de farm. Daarnaast hervormde zij de bananenplantage, wat naar verwachting de inkomsten van de plantage flink zal opschroeven.

Naast het reguliere werk als farm manager heeft Eva haar eigen bananenvermeerderingsproject. Iedere maand kweekt zij 500 bananenplantjes die zij vervolgens verkoopt om zo haar inkomen aan te vullen. Bovendien is zij gestart met haar eigen varkenshouderij (zeven varkens) en passievruchtenkwekerij.

Meer weten?

In totaal worden 8.000 jongeren getraind via het SKY project. Maak kennis met de SKY partners en deelnemers die via korte videoclips hun verhaal vertellen! Al hun verhalen vind je hier.

Jasmijn Appels en Carian Posthumus Meijjes
Landbouwteam Uganda
Twitter: @NLagriRwanda

kig-lnv@minbuza.nl

November 2019

Deze bijdrage maakt deel uit van de Agrospecial Kennisuitwisseling. Via onderstaande link kunt u alle overige bijdragen lezen over dit thema.