Samenwerken met Thaise partijen om agrosector te verduurzamen

De duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (de SDG-goals) gaan in belangrijke mate de agenda bepalen van landbouwraad Gijs Theunissen. Hij is begin van dit jaar gestart met zijn werkzaamheden op de Nederlandse ambassade in de Thaise hoofdstad Bangkok. “Komend jaar ga ik met mijn team onderzoeken op welke concrete thema’s Thaise en Nederlandse partijen kunnen samenwerken om de agrofoodsector in dit land robuuster te maken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica en het verminderen van verliezen na het oogsten.”

Het landbouwteam in Thailand is in opbouw. Theunissen was tot voor kort landbouwraad in Myanmar. Dat deed hij vanwege de Covid-pandemie sinds eind 2020 vanuit Nederland. De politieke omwenteling in Myanmar, een militair bewind nam de leiding in handen, leidde tot het besluit in Nederland om de landbouwkundige ondersteuning in het land in te krimpen en de post naar Bangkok te verplaatsen.

Gijs Theunissen
Gijs Theunissen

Opbouw landbouwteam

Theunissen zet nu een landbouwteam op in Thailand. In dit land was al een agricultural advisor actief (Sarawut Chantachitpreecha), die werd aangestuurd door de landbouwraad in Vietnam. Gezien de enorme uitdagingen en kansen in de Thaise agrofoodsector is er nu voor gekozen om een volwaardig landbouwteam in Bangkok op te zetten. Het team op de Nederlandse ambassade in Hanoi kan zich nu volledig concentreren op ondersteuning van de agrofoodsector in Vietnam.

Opgeleid als dierenarts

Theunissen is opgeleid als dierenarts en werkte na zijn afstuderen in enkele dierenartspraktijken. Daarna werkte hij tien jaar in de farmaceutische industrie en kwam in 2001 bij LNV terecht. Tussendoor heeft hij nog vijf jaar bij VWS gewerkt. Bij de overheid hield hij zich nationaal en internationaal onder meer bezig met diergeneesmiddelen, vermindering van het antibioticagebruik, plantaardige eiwitten en voedselveiligheid.

Gijs Theunissen met Mary Nijland (beleidsondersteuner) en Sarawut Chantachitpreecha (landbouwadviseur)
v.l.n.r Gijs Theunissen, Mary Nijland (beleidsondersteuner) en Sarawut Chantachitpreecha (landbouwadviseur)

Contacten leggen

Eind december 2021 is hij aangekomen in Bangkok. De verhuiscontainer is nog onderweg. Hij heeft inmiddels een appartement gevonden waar hij in april kan intrekken. Zijn vrouw en dochter blijven in Nederland. “Het is voor mij een uitdaging om hier mijn eigen plek te vinden. Zowel in relatie met mijn thuisfront als hier met de Thai. Contact leggen is niet makkelijk, zeker niet onder Covid-omstandigheden. Maar ik ben optimistisch, deze week heb ik al drie koffieafspraken.”

Netwerk in Myanmar behouden

Theunissen haast zich te zeggen dat Nederland zich qua landbouwondersteuning niet helemaal terugtrekt uit Myanmar. “Agricultural advisor Aye Aye Nwe blijft daar actief vanuit de Nederlandse ambassade. Zij is lid van mijn team en probeert het landbouwnetwerk dat afgelopen jaren is opgebouwd, in stand te houden. Er zijn projecten in uitvoering waar we mee doorgaan. Sterker nog, er is recent een agrarisch train-the-trainers programma van start gegaan onder leiding van de WUR.”

Samenwerking in Zuidoost-Azië

Maar hij geeft direct toe, zijn prioriteiten liggen komende tijd in Thailand. Het landbouwteam in Bangkok krijgt versterking en gaat ook nauw samenwerken met de teams in Vietnam, Maleisië, Indonesië en Singapore. “Dit zijn landen in Zuidoost-Azië waar de agrosector een sterke ontwikkeling doormaakt. Het gaat om landen met een gezamenlijke populatie van 480 miljoen inwoners, een enorme consumentenmarkt dus.” (10 landen van de ASEAN-regio: 655 miljoen)

'Ik zie kansen voor Nederland op het gebied van de eiwittransitie en bijvoorbeeld bij de ambitie om het gebruik van bestrijdingsmiddelen en antibiotica te verlagen'

Nederland positioneren

Op het terrein van ketenverliezen, digitalisering en voedingsingrediënten zijn er in de 5 landen van de ASEAN-regio kansen voor ondersteuning uit Nederland en kennisdeling. Plan is om op deze thema’s samenwerkingen tussen deze landen op te zetten. Hiervoor komt een projectcoördinator die vanuit het landbouwteam in Bangkok gaat werken. ”Belangrijk is om aan te sluiten bij concrete vragen vanuit overheden en bedrijfsleven. En vervolgens daarbij de kennis en technologie van de Nederlandse agrofoodsector te positioneren. De nadruk komt te liggen op versterking van voedselketen in Zuidoost-Azië en minder op landbouwexport vanuit Nederland naar deze regio. Ofwel van lange naar korte ketens.”

Wereldspeler

Terug naar Thailand. Het land zit op het gebied van rijst, rubber, suiker, cassave en ingeblikte ananas in de top-vijf van de grootste producenten in de wereld. Thailand wil de landbouw verduurzamen en heeft de ambitie om de grootste producent van organische producten in de regio te worden. Zo’n 30% van de bevolking is werkzaam in de agrarische sector en 17% van de export is agrarisch gerelateerd.

Prioriteiten Thaise overheid

Verduurzaming van het voedselsysteem staat volgens Theunissen hoog op de overheidsagenda van Thailand. Verbetering van landbouwinkomens, verduurzaming van de voedselproductie, innovatie, kennisontwikkeling en ketenopbouw zijn belangrijke prioriteiten.

Eiwittransitie, pesticiden en antibiotica

De ambities zijn groot, zegt Theunissen. “Helder is dat qua kennis en technologie Nederland een rol kan spelen om deze doelen te realiseren. Ik zie kansen op het gebied van de eiwittransitie en bijvoorbeeld bij de ambitie om het gebruik van bestrijdingsmiddelen en antibiotica te verlagen. Maar uiteindelijk gaat het niet om welke kansen ik zie, maar welke mogelijkheden partijen in Thailand zien om met Nederland samen te werken. En op welke thema’s aansluiting gevonden kan worden met de duurzaamheidsdoelen van Nederland en de VN. Daarover ga ik de komende periode het gesprek aan met bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid in Thailand.”

Goudse kaas uit Nederland
Goudse kaas uit Nederland

Interessante wereldstad

Bangkok is een interessante wereldstad om te wonen, zegt hij. Wat hem opvalt is dat in de Thaise supermarkten vrijwel geen Nederlandse producten zijn te vinden, ook niet in het hogere segment. “Wel producten uit landen als Frankrijk, Italië en bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Ik zit hier niet primair om de export te promoten, maar dat Nederland vrijwel afwezig is in de schappen lijkt me een gemiste kans.”

Contact

Landbouwteam Thailand
Email: ban-lnv@minbuza.nl