Parken in Thaise megastad Bangkok bieden inwoners rust
De Thaise metropool Bangkok is een stad van contrasten. Wie de drukte van de stad wil ontvluchten, kan terecht in parken. In zijn vlog geeft LNV-raad Gijs Theunissen een beeld van ‘grijs’ en ‘groen’ Bangkok.
In Bangkok leven op 1500 vierkante kilometer ruim 10 miljoen mensen. En er zijn meer dan 7 miljoen auto’s. Dit betekent veel drukte, lawaai en luchtverontreiniging. Op veel plekken in de stad zijn nieuwe torenflats in aanbouw.
Parken brengen rust
In zijn vlog laat LNV-raad Gijs Theunissen het contrast zien tussen de drukte in de stad en de relatieve rust in de groene gebieden. Hij maakte de opnames tijdens de afgelopen maanden toen het nog relatief rustig was door corona. De vlog laat beelden zien van het Lumphini- en Benchakitti-park en van de ‘groene long’ van Bangkok, een gebied aan de andere kant van de rivier.
Natuur in de stad
Meer natuur in de stad is niet alleen van belang voor regulatie van de temperatuur, de waterhuishouding en het welzijn van bewoners, maar ook voor de biodiversiteit. De beelden van een varaan die een enorm bot inslikt en de vogelgeluiden op de achtergrond geven hier een beeld van.
LNV-raad Gijs Theunissen over Green in the city
Uitbreiding parken
De uitdaging voor Bangkok is om de groeiende stad leefbaar te houden. Gelukkig wordt met de uitbreiding van het Benchakitti-park een stap vooruitgezet. Ook het Lumphini-park krijgt een opknapbeurt. Dat gebeurt met de inzet van Nederlandse kennis op het terrein van waterhuishouding.
Luchtkwaliteit
Meer elektrisch rijden, zowel auto’s als motoren, zou een positieve bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit. In Bangkok is het niet makkelijk om te fietsen. Toch doen mensen dat wel. Het is een vlakke stad en de temperatuur is zeker in de avonduren niet al te hoog (28-30 graden). Verbetering van de infrastructuur voor fietsers zou ook positief zijn voor de luchtkwaliteit.
Verbranden oogstresten
Tijdens het oogstseizoen is de luchtkwaliteit in de steden Bangkok en Chaing Mai zeer slecht door het verbranden van plantmateriaal op de suikerriet- en rijstvelden. Dit is verboden, maar toch gebeurt dat nog op grote schaal. Nederlandse bedrijven bieden oplossingen om verbranden te voorkomen. Denk aan speciale oogstmachines en aan het gebruik van oogstresten voor andere doelen (circulaire landbouw).
LAN team Thailand
E-mail: ban-lnv@minbuza.nl
Juni 2022