Geslaagde handelsmissie ‘valorisatie reststromen’ 7-9 november regio Valencia
Het was een zeer geslaagde handelsmissie ‘valorisatie reststromen’ vorige week in Valencia! De handelsmissie heeft de Nederlandse bedrijven gebracht waar zij naar op zoek waren en ze waren verder overtuigd geraakt van de kansen op de Spaanse markt. Met deze handelsmissie dragen we bij aan de Nederlandse inzet op het gebied van circulariteit en duurzaamheid en wordt innovatie op dit gebied gefaciliteerd.
Dag 1 - 7 nov. - Dag van aankomst en kick-off handelsmissie
Op dinsdag 7 november vond de kick-off van de handelsmissie plaats die werd geopend door onze ambassadeur Roel Nieuwenkamp en de landbouwraad Machiel Kommers. Vanuit Nederlandse zijde waren de bedrijven Biota Nutri, Duynie Feed, Exter B.V., FeedValid, Van Egmond Potgrond, Combilo Food Solutions, Duynie Ingredients, the Foundation of Innovation in Horticulture en Spaak Circular Solutions aanwezig.
Dag 2 - 8 nov. - Dag vol innovaties, een bedrijfsbezoek aan een sappenproducent en blikfruitverwerker, matchmaking en netwerkreceptie
Deze tweede dag bezocht de Nederlandse delegatie het technologisch centrum AINIA, waar ook verschillende presentaties werden gegeven. Allereerst presenteerde AINIA de onderzoeksresultaten naar bestaande technologieën op industrieel niveau voor de terugwinning van interessante bestanddelen uit bepaalde plantaardige reststromen. Er werd specifiek ingezoomd op reststromen uit de citrus-, olijven- en druiventeelt en hoe deze bijproducten een plek kunnen krijgen in de voedselketen, farmaceutische industrie en andere toepassingen. De deelnemers waren erg onder de indruk van het technologisch centrum.
Vervolgens schetste de Valenciaanse Consultancy Heura Gestión Ambiental een totaalbeeld van de groenten- en fruitafvalproductie in de verwerkende industrie in Spanje. De 6 meest producerende regio’s met het grootste potentieel zijn: Valencia, Andalusië, Catalonië, Navarra, Murcia, en de Rioja. Ook gaf Heura aan dat in Spanje de groenten- en fruitreststromen in eerste instantie gebruikt worden als bijproduct voor veevoeding, daarna voor afvalverwerking en als derde voor het extraheren van bestanddelen uit reststromen.
De laatste presentatie bij AINIA werd gegeven door de Spaanse vereniging van sappen en gazpacho producenten (Zumos y Gazpachos de España). Jaarlijks wordt er in Spanje 600 mln. liter sappen geconsumeerd in Spanje. Ook vertelde zij over de duurzaamheidsuitdagingen waar de industrie mee te maken heeft.
Vervolgens bracht de groep een bezoek aan het bedrijf AGRICONSA, een sappenproducent en verwerker van 160.000 ton fruit in blik. Het was interessant om te zien hoe de verschillende reststromen werden gescheiden en circulair werden teruggebracht in het proces. Bekijk de indrukwekkende video van hun productieproces: Agriconsa
‘S middags presenteerde Biogrowth Developments ‘best practices of doing business in Spain’ en ‘lessons learned’. En in de avond vond het matchmaking gedeelte plaats waarbij ieder Nederlands bedrijf gemiddeld 5 gesprekken had met potentiële partners. De dag werd afgesloten met een netwerkreceptie met lokale, regionale en nationale contacten.
AINIA, AGRICONSA, matchmaking en netwerkreceptie
Een volle dag met een bezoek aan het technologisch centrum AINIA, een bezoek aan de sappenproducent en blikfruit verwerker Agriconsa, matchmaking en een netwerkreceptie.
Dag 3 - 9 nov. - Veldbezoek naar olijfolie coöperatie en 'What's Next'
Deze laatste dag van de missie begon met een bezoek aan de olijfolie coöperatie Cooperativa el Viver die gespecialiseerd is in olijven- en amandelproductie. Hun olijfmolen kan 120 ton olijven per dag malen en bevat een opslagcapaciteit van 300 ton olie en hun amandeldroger kan 45 ton amandelen per dag drogen en heeft een opslagcapaciteit van 130 ton. De coöperatie levert diensten aan leden en niet-leden.
Het laatste maar niet minder belangrijke programmaonderdeel van de missie had betrekking op de vervolgstappen na de handelsmissie. IVACE (the Valencian Institute for Business Competitiveness) vertelde over de investeringskansen in de regio van Valencia en onze Business Development Coach van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Corka Scheeringa, vertelde over interessante financieringsinstrumenten voor de Nederlandse bedrijven.
Tot slot deelden de deelnemers een aantal belangrijke conclusies tijdens de wrap-up en evaluatie ronde. De handelsmissie had hen gebracht waar zij naar op zoek waren, ze waren verder overtuigd geraakt van de kansen op de Spaanse markt en willen de opgedane contacten verdiepen en enkel concrete leads opvolgen. De handelsmissie bereikte daarmee het doel waarvoor deze was geïnitieerd. Met deze handelsmissie dragen we bij aan de NL inzet op het gebied van circulariteit en duurzaamheid en wordt innovatie op dit gebied gefaciliteerd. We kijken daarom terug op een zeer geslaagde missie!
Meer weten? Neem contact met ons op: Landbouwteam Madrid
Bekijk het impressiefilmpje van de handelsmissie via: Handelmissie Valencia 7-9 nov. 2023