Spaanse en Nederlandse bodem- en waterdeskundigen wisselen kennis en ervaringen uit in Murcia

Op 22 en 23 juni organiseerde het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Spanje en de Netherlands Water Partnership (NWP) een workshop. Het thema van de workshop was: gezonde bodem en water voor een efficiënte groenteteelt in Murcia. De tweedaagse workshop trok veel deelnemers en bestond uit 11 sprekers met 9 presentaties en een kijkje bij de Finca van Bejo Ibérica. De workshop was gericht op kennisuitwisseling en samenwerking tussen Nederlandse en Spaanse bedrijven voor de bevordering van gezonde bodems en duurzaam waterbeheer in openluchtteelt.

Tijdens het werkbezoek zijn de relaties tussen de Spaanse en Nederlandse agrobedrijven die gespecialiseerd zijn in openluchtteelt versterkt. De onderlinge interactie tussen de deelnemers heeft het belang van bodembeheer en het vergaren van kennis over het ecosysteem van de bodem benadrukt. Innovatie en onderzoek zullen ook in de toekomst een sleutelrol spelen voor duurzame bodem- en waterbeheer.
 

Groepsfoto van de deelnemers, het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Spanje en NWP
Beeld: ©Landbouwteam Madrid
Groepsfoto van de deelnemers, het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Spanje en NWP

Klimaatverandering en landbouwuitdagingen

Hoewel de landbouwproductiviteit afneemt, blijft de vraag naar voedsel groeien. Tijdens de twee dagen in Murcia kwamen overeenkomsten en verschillen tussen de landbouwuitdagingen van Nederlandse en Spaanse boeren aan het licht. Terwijl de Spaanse boeren worstelen met extreme droogte, staan we in Nederland middenin een stikstofcrisis. De variatie in Nederlandse en Spaanse bedrijven maakte het mogelijk dat er kennis en ervaringen vanuit verschillende perspectieven werden gedeeld.

Dag 1: Bodemverontreiniging, klimaatverandering, zouttolerantie en waterhergebruik

Op de eerste dag heeft Dr. Arjan Reijneveld van Eurofins Agro een presentatie gegeven over grondonderzoek om de gezondheid en verontreiniging van de bodem te kunnen bepalen. Door de verschillende toegepaste methoden kan Eurofins analysen uitvoeren om de structuren van de bodem te verbeteren en de impact van droogte te verminderen.

Dr. Sergio Contreras onderzoekt bij FutureWater de risico’s van klimaatverandering op verschillende ecosystemen, zoals de impact van droogte op de landbouw. Volgens Contreras gaat het vaak mis met de ruimtelijk ordening van het landbouwgebied.

Zouttolerantie in gewassen is een thema dat niet altijd voldoende aandacht krijgt. Andrés Parra is bij The Salt Doctors gespecialiseerd in landbouw onder zilte omstandigheden en deelt zijn kennis en expertise met boeren om de gezondheid van water en bodem te bevorderen.

Fundación Cajamar werkt met bedrijven en incubators om o.a. landbouwbedrijven op het economische vlak te helpen. José Luís Racero van Fundación Cajamar vertelde hoe hun onderzoekscentra helpen met oplossingen voor water- en gewasbeheer. Via hun incubator Cajamar Innova ondersteunen zij bedrijven met water technologische oplossingen. Deze incubator is ook toegankelijk voor Nederlandse bedrijven. Het Nederlandse bedrijf Vitalfluid test op dit moment hun oplossing in Spanje: VitalFluid - Cajamar Innova

De mogelijkheden voor het hergebruik van water in de landbouw kwamen aan bod tijdens de presentatie van Antonio José García van CEBAS. Bij CEBAS wordt onderzoek gedaan om de duurzaamheid en kwaliteit in de landbouwsector te ontwikkelen. Antonio José García gebruikt in Murcia de Ultra Violet methode, dat erg effectief werkt om verontreinigingen uit het water te scheiden.

Het laatste onderdeel voor dag 1 was een bezoek aan de Finca Bejo Ibérica. Tijdens het bezoek hebben we voorbeelden gezien van een geïntegreerd landbouwsysteem. Een aantal initiatieven van Bejo Ibérica zijn het gebruik van compost voor tomatenteelt en het opvangen van regenwater. Daarnaast gebruiken ze een kippentractor om vruchtbaarheid van de bodem te stimuleren. Het was zeer inspirerend om te zien hoe traditionele landbouwpraktijken in hedendaagse omstandigheden succesvol worden toegepast.

Locatiebezoek aan de Finca van Bejo Ibérica
Beeld: ©Landbouwteam Madrid
Locatiebezoek aan de Finca van Bejo Ibérica
Locatiebezoek aan de Finca van Bejo Ibérica
Beeld: ©Landbouwteam Madrid
Locatiebezoek aan de Finca van Bejo Ibérica

Dag 2 micro-organisme, biologische bestrijders en regeneratief landbouw

De tweede dag begon met een presentatie van Dr. Afnan Suleiman van Bioclear Earth. Bij Bioclear Earth zijn ze gespecialiseerd in het vinden van natuurlijke oplossingen om de impact van de droogte en zoutgehalte te verminderen. Dr. Afnan Suleiman vertelde over het belang van bacteriën en schimmels voor de bevordering van de bodem.

Cristóbal Muñoz van Atens presenteerde het belang van microbiologie voor de bodemgezondheid. Bij Atens worden Mycorrhiza en Trichoderma gebruikt om de capaciteit van het water en structuur van de bodem te verbeteren.

Bij Koppert werken ze aan natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen plagen in gewassen. Javier Villegas is manager openluchtteelt bij Koppert Spanje en heeft zijn kennis gedeeld over de positieve effecten van biologische plaagbestrijdingsmiddelen zoals Entomopathogenen voor bodembeheer.

De laatste presentatie werd gegeven door Dr. Ángel de Miguel García van Wageningen Universiteit over de bodemgezondheid en watercapaciteit. Dr. Ángel de Miguel García heeft verteld over de potentie van regeneratieve landbouw.

Uitkomsten van de workshop

Het waren twee intensieve en leerzame dagen vol met uitwisselingen van kennis en ervaringen in openluchtteelt. Het is duidelijk dat we in Nederland nog veel kunnen leren van de Spaanse boeren, maar ook andersom. Zoals mooi verwoordt door José Luís Racero van Cajamar: “With the little water we have, we are generating a lot of work and a lot of productivity and value”. Toekomstige initiatieven kunnen voortbouwen op de opgedane kennis om een veerkrachtig en toekomstbestendig landbouwsysteem te behalen.

De tweedaagse workshop werd co-georganiseerd door het Netherlands Water Partnership (NWP) en de Nederlandse ambassade in Spanje met steun van regionale partners (Consejería de Murcia, Proexport en Bejo Ibérica).  Wageningen Universiteit was moderator en de workshop werd gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Nederland.

Presentatie van Dr. Sergio Contreras van FutureWater
Beeld: ©Landbouwteam Madrid
De presentatie van Dr. Sergio Contreras van FutureWater

Bekijk hier de korte video: Masterclass soil and water management 22 23 June 2023 Murcia