Spanje: terugblik bezoek tuinbouwsector in Almería
Op 23 en 24 maart bezocht het landbouwteam de provincie Almería. Tijdens het bezoek kregen we een inkijkje in de zadensector, waar Nederlandse bedrijven topleverancier zijn. De verschillen tussen de Nederlandse en de Spaanse kas konden we met eigen ogen bekijken. En het was een goed moment om de contacten met de Spaanse en Nederlandse partners weer aan te halen.
Provincie Almería
Bij velen van jullie zal Almería reeds bekend staan als de tuinbouwregio van Spanje. Op 33.000 ha wordt hier jaarlijks 3, 5 miljoen ton groente en fruit in kassen verbouwd. In de top 5 van meest geproduceerde groente en fruit staan paprika, watermeloen, tomaat, courgette en komkommer. Daarnaast is er ook open teelt van sla. Hiermee is Spanje de grootste producent in de Europese Unie.
Ook vindt er teelt van ornamentale planten plaats, waarvoor het klimaat uitstekend is.
Zaadsector
Veel van deze gewassen worden geteeld uit Nederlandse zaden. Het is dan ook geen verrassing dat Rijk Zwaan, Enza Zaden en Bejo goed vertegenwoordigd zijn in Almería of het daarnaast gelegen Murcía.
Rijk Zwaan mag zich zelfs marktleider noemen in Spanje. In Almería heeft Rijk Zwaan 230 medewerkers, waarvan 70% zich met onderzoek bezig houdt. Dit was goed te zien tijdens ons bezoek. We werden rondgeleid in het onderzoekscentrum dat zich bezig houdt met plantenziekten en waar de weerbaarheid van nieuwe variëteiten getest wordt tegen deze ziekten.
Op hun proefboerderij is er ruimte om nieuwe technieken in de kas uit te testen, worden klanten ontvangen en kunnen verschillende variëteiten geproefd worden.
High-tech of low-tech kassen?
Nagenoeg alle kassen in Almería zijn van plastic gebouwd. Nog geen procent van de kassen is gemaakt van glas en de verwachting is dat dit, mede gezien de hoge energieprijzen, niet zal veranderen op korte termijn. Desalniettemin is er ook is de plastic kas ruimte voor nieuwe technologie. We zagen verschillende kassen waarin verwarming en zonneschermen zijn aangebracht, waar er geteeld wordt op substraat en waar er vocht- en temperatuurmeting – en regulatie plaatsvindt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit nog slechts in een klein percentage van de kassen aanwezig is, maar bij nieuwe te bouwen kassen wordt vaak een extra stapje gezet richting mid-tech.
Hernieuwd contact met onze partners: focus op duurzaamheid en samenwerking
Van oudsher is er een goed contact tussen de Spaanse en de Nederlandse brancheverenigingen in de tuinbouw. In Almeria wordt de tuinbouw vertegenwoordigd door COEXPHAL. We spraken hen over de toenemende kostprijs. Onder andere door het gestegen minimumloon in Spanje is concurreren op prijs met landen zoals Marokko niet meer haalbaar. Ook zijn er zorgen over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, mede door de sterk gestegen energieprijzen en mede hierdoor ontstane stakingen in de transportsector.
Samen met GroentenFruithuis werken ze aan voorstellen voor een HortiFootprint in de tuinbouw. Hiermee kan de milieu-footprint van tuinbouwproducten berekend worden en kan meer informatie aan de consument verstrekt worden.
Met mevrouw Aránzuzu Martín Moya, de verantwoordelijke op landbouw in de provincie van Almería, spraken we over de verschillen en gelijkenissen tussen de tuinbouw in Spanje. En we concludeerden dat een bezoek aan de Nederlandse tuinbouwsector bovenaan haar wensenlijst staat.