Demonstratieboerderij La Junquera: praktijkvoorbeeld van regeneratieve landbouw in Spanje

Volgens onderzoek van de Europese Commissie is 30% van de semi-aride gebieden in Zuid-Europa aangetast door woestijnvorming. Naast Portugal en Griekenland ondervindt Spanje hiervan de grootste problemen. Regeneratieve landbouw is een van de manieren om deze schade te herstellen.

Regeneratieve landbouw Spanje
Beeld: ©Regeneration Academy / Regeneration Academy

Maar wat betekent regeneratieve landbouw nou eigenlijk en hoe ziet het er in de praktijk uit? Een goed voorbeeld is de demonstratieboederij ‘La Junquera’ in Murcia waar de eigenaar samenwerkt met een groep boeren in de regio aan manieren waarop regeneratieve landbouw kan bijdragen aan het herstel van het landschap en de regionale economie. Tegelijkertijd worden de jongeren op het platteland perspectief geboden.

Sinds drie jaar is de Regeneration Academy gevestigd op de boerderij. Dit is een initiatief dat ondernemers, studenten en lokale jongeren de middelen geeft om positieve verandering te weeg te brengen via een transitie naar regeneratieve landbouw. Samen met lokale boeren werken de deelnemers aan uitdagingen op het gebied van water- en bodemmanagement, natuurherstel en gewasdiversificatie.

De Regeneration Academy heeft een korte documentaire gemaakt over de demonstratieboerderij La Junquera, waarin de concepten die ten grondslag liggen aan regeneratieve landbouw worden uitgelegd, waaronder:

  • bodemregeneratie
  • technieken voor het oogsten van water
  • de relatie tussen biodiversiteit en een veerkrachtige economie
  • versterking en revitalisering van plattelandsgemeenschappen

Meer weten? Bekijk dan de documentaire: La Junquera en ga voor aanvullende informatie en contactgegevens naar de website van de demonstratieboerderij.