“Spanje Circulair 2030”: strategie voor o.a. verminderen voedselverspilling en efficiënt gebruik van reststromen en water

De Spaanse Raad van Ministers heeft dinsdag 2 juni de Spaanse Strategie voor Circulaire Economie (SSCE), ook wel bekend als "Spanje Circulair 2030", goedgekeurd. Deze strategie: 1) legt de basis voor het afstappen van de lineaire economie, 2)  bevordert een nieuw productie- en consumptiemodel waarbij de waarde van producten, materialen en hulpbronnen zo lang mogelijk in stand worden gehouden binnen de economie en  3) beperkt de afvalproductie tot een minimum.

Spanje Circulair 2030
Beeld: ©Estrategia Española de Economía Circular / Estrategia Española de Economía Circular

De "Spanje Circulair 2030" strategie stelt doelstellingen vast voor dit decennium, waardoor onder meer 1) het nationale materiaalverbruik met 30% kan worden verminderd, 2) de waterefficiëntie met 10% kan worden verbeterd en 3) de afvalproductie met 15% kan worden verminderd ten opzichte van 2010, waardoor 4) de uitstoot van broeikasgassen in de afvalsector tegen 2030 onder de 10 mln. ton zal uitkomen.

De strategie zal worden uitgevoerd door middel van opeenvolgende driejarige actieplannen. De concrete maatregelen uit deze actieplannen zullen door de overheid moeten worden ontwikkeld om zo de specifieke acties in de circulaire economie in Spanje uit te voeren. Het eerste plan zal eind 2020 worden ingediend en zal de periode 2021-2023 bestrijken.

Volgens het Spaanse ministerie van Ecologische Transitie is: "De strategie een van de belangrijkste elementen van het Circular Economy Framework; een van de projecten van de regering voor economisch herstel na de Covid-19-gezondheidscrisis".

Tevens is op 2 juni het wetsvoorstel “Afval en verontreinigde bodems” goedgekeurd dat ook zal ingaan op de uitdaging van het verminderen van kunststoffen voor eenmalig gebruik, en een koninklijk besluit dat de traceerbaarheid van en controle op de overbrenging van afvalstoffen verbetert.

Op nationaal niveau was de goedkeuring van de SSCE al voorzien in de in januari 2020 aangenomen klimaat- en milieunoodverklaring. Deze verklaring beschouwt de strategie als zwaartepunt en is in overeenstemming met het wetsvoorstel inzake Klimaatverandering en Energietransitie, waarin de doelstelling is vastgelegd om uiterlijk in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken.

Daarnaast sluit de “Spanje Circulair 2030" strategie aan bij belangrijke internationale milieu-initiatieven, zoals de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling of de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering, evenals de stellingen van de Europese Green Deal en de twee actieplannen van de Europese Commissie op dit gebied.

De strategie draagt aldus bij aan de inspanningen van Spanje om een duurzame, koolstofarme, schone en hulpbronnenefficiënte en concurrerende economie te bereiken. Een consistente aanpak die de overgang naar een nieuw model mogelijk maakt, dat milieubescherming, de transformatie van het productiestelsel en tegelijkertijd vooruitgang, maatschappelijk welzijn en gendergelijkheid bevordert.

Doelstellingen

Naar schatting heeft Spanje meer dan tweeënhalf keer zijn oppervlakte nodig om aan de behoeften van de economie te kunnen voldoen. Naast de milieueffecten die deze productie met zich meebrengt, tonen de cijfers de inefficiëntie van het huidige model aan en de verergerde afhankelijkheid van de buitenwereld. Dit maakt deze economie afhankelijker, kwetsbaarder en minder concurrerend.

Spanje Circulair 2030” stelt de volgende doelstellingen vast:

  • 30% vermindering van de nationale consumptie van materialen ten opzichte van het BBP, met als referentiejaar 2010

  • 15% vermindering van de afvalproductie ten opzichte van wat er in 2010 werd gegenereerd

  • Terugdringen van voedselverspilling in de hele voedselketen: 50% afname huishoudelijk afval zowel per inwoner als binnen de retail en 20% binnen zowel de productie- als toeleveringsketens, waardoor wordt bijgedragen aan de Sustainable Development Goals (SDG's)

  • 10% toename van hergebruik en voorbereiding voor hergebruik van stedelijk afval

  • 10% verhoging van de efficiëntie van het watergebruik

  • Uitstoot van broeikasgassen verminderen tot onder de 10 mln. ton CO2-equivalent

Bron: Financial Food