Spanje: voedselconsumptie in 2017
In 2017 gaven de Spanjaarden € 102,5 mld. uit aan voedingsmiddelen en dranken. Volgens de gegevens van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel en het rapport van Mercasa, betrof het een stijging van 0,3% ten opzichte van het jaar daarvoor.
In deze totaaluitgaven betrof het voor 65,8% uitgaven door huishoudens, ongeveer € 67,4 mld. (+ 0,6% t.o.v. 2016) en voor de overige 34,2% uitgaven door horeca en restaurants, t.w.v. € 35 mld. (+ 2,5% t.o.v.2016).
De Spaanse huishoudens gaven in 2017 het meest uit aan verse producten;
- Vlees (21%)
- Aardappelen, vers fruit en groenten (17,3%)
- Vis (13,3%)
- Brood (5,3%)
En aan de overige producten:
- melk en zuivelproducten (11,6%)
- bakkers- en zoetwaren (4,1%)
- olijfolie (2%)
- kant-en-klaar maaltijden (3,9%).
In 2017 consumeerde iedere Spanjaard:
- 92,5 kl. vers fruit
- 84,0 kl. verse groenten en aardappelen
- 13,0 kl. fruit en verwerkte groenten
- 69,9 l. melk
- 35,2 kl. zuivelproducten
- 32,5 kl. brood
- 13,4 kl. banket en zoetwaren
- 13,8 kg kant-en-klaar maaltijden
Aankoopkanalen:
De Spanjaarden gebruiken in 2017 de volgende kanalen om hun voedingsmiddelen en dranken aan te schaffen:
- supermarkt (47,3%)
- discount winkel (15,8%)
- speciaalzaak (14,5%)
- hypermarkt (13%)
- e-commerce (1,2%)